Presidentti Stubb varoittaa maailmanjärjestyksen muutoksesta: "Saatamme hävitä tämän pelin"

Stubb paljasti mitä sai lahjaksi Viron presidentiltä 0:19
KATSO MYÖS: Presidentti Stubb paljastaa, mitä hän sai lahjaksi Viron presidentiltä!

Globaali etelä päättää mihin suuntaan uusi maailmanjärjestys lähtee kehittymään, presidentti Alexander Stubb sanoi Tarton yliopistolla keskiviikkona pitämässään puheessa.

Stubb jakoi maailmanpolitiikkaa käsitellessä puheessaan maailman globaaliin länteen, globaaliin itään ja globaaliin etelään.

Globaalilla etelällä Stubb tarkoittaa noin 125:n etelässä sijaitsevan maan joukkoa, jonka suurimpia vaikuttajia ovat Intia, Saudi-Arabia, Nigeria, Etelä-Afrikka ja Brasilia.

Näillä mailla on Stubbin mukaan suuri rooli turvallisuuspolitiikassa, taloudessa ja kansainvälisten instituutioiden kehityksessä.

–  Meidän lännessä täytyy ymmärtää, että jos me emme muuta käyttäytymistämme globaalia itää ja etenkin globaalia etelää kohtaan, me saatamme hävitä tämän pelin, Stubb sanoi englanniksi pitämässään puheessa.

Globaaliin itään Stubb laski Kiinan, Venäjän, Iranin ja niiden hengenheimolaiset, globaaliin länteen taas esimerkiksi EU-maat, Yhdysvallat, Kanadan, Japanin, Etelä-Korean, Australian ja Uuden-Seelannin.

Stubbin mukaan maailma on murroskohdassa, kun kylmän sodan jälkeinen maailmanjärjestys on murroksessa.

–  Me katsomme nyt uutta tasapainotilaa, jossa on kyse arvojen, vallan ja etujen taistelusta, Stubb sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat