Kommentti: Toisiko helle lisää lämpöä myös Suomen ja Viron suhteisiin?

Presidentti Stubb piti puheen ensimmäisellä vierailullaan Virossa 13:17
VIDEO: Presidentti Stubb piti maanantaina puheen Viron parlamentissa

Virossa on jo pitkään toivottu, että maat lähentyisivät paljon enemmän toisiaan, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Petri Saraste.

Kaikesta näkyy, että Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubbin ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin  valtiovierailu on Virossa odotettu tapahtuma. Kansaa oli kehotettu kaduille ja itsenäisyyden aukiolle Suomen lippujen kanssa. Aurinkoisessa ja lähes helteisessä säässä tunnelma olikin lähestulkoon kuninkaallinen. Jotain kertoo sekin, että valtiovierailu on peräti kolmipäiväinen.

Virossa on jo pitkään toivottu, että maat lähentyisivät paljon enemmän toisiaan. Tämän lausui ääneen myös Viron pääministeri Kaja Kallas, kun Suomi viimein liittyi Natoon.

Ensimmäisellä valtiovierailullaan huhtikuussa Ruotsissa presidentti Stubb sanoi, "ettei ole koskaan tuntenut itseään enemmän ruotsalaiseksi."

Tätä lausahdusta Virossa kuunneltiin herkällä korvalla ja hieman kateellisena, sillä Viro tuntee Suomen nimenomaan verrokkimaakseen ja sukulaisekseen. Suomella kun on paljon enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä, kuten historialliset yhteydet ja rannikoiden vuosisatainen kauppa, kielisukulaisuus – ja jopa saunakulttuuri.

Mutta presidentti Stubbilta oli turha odottaa samanlaista lausetta Virossa. Stubbin Suomi määrittelee itsensä pohjoismaaksi ja se on näkynyt myös heti Nato-taipaleemme alkumetreillä.

Mutta myös Viro haluaisi olla osa pohjoismaista yhteisöä. Kieli ei siihen ole este. Siitä on osoituksena se, että suomi ja islanti otettiin Pohjoismaiden neuvoston virallisiksi kieliksi vuonna 2020. Miksei siis virokin?

Viro olisi toivonut, että Suomi olisi kuunnellut ja tukeutunut enemmän maan 20 vuoden kokemuksiin Nato-yhteistyöstä. Natossa toimiessaan on kuitenkin aika selvää, että Suomen yhteistyö painottuu Pohjoismaihin. Virolla kun on lopulta melko vähän annettavaa Pohjoismaiden tai Naton yhteiselle puolustukselle.

Suomen on puolustettavana 1 300 kilometriä itärajaa ja yhä keskeisemmäksi nousevaa merirajaa. Siitä puolustuksesta myös Viro saa joka tapauksessa varmasti osansa.

Heinäkuun Nato-huippukokouksessa Yhdysvalloissa näihin asioihin varmasti palataan.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat