Viron presidentti Karis: "Molemmat tiedämme mitä tarkoittaa elää karhun kainalossa"

Presidentti Alexander Stubb on valtiovierailulla Virossa.

Viron presidentti Alar Karis muisteli juhlapuheessaan Tallinnan satamaterminaalissa järjestetyllä juhlaillallisella suomalaisten vapaaehtoisten taistelua Viron vapaussodassa ja virolaisten vapaaehtoisten taistelua Suomen talvisodassa ja jatkosodassa.

– Vapaat kansalaiset tulivat toistensa avuksi Suomen vapauden ja Viron kunnian puolesta. Jopa silloin, kun valtakunnat eivät vielä tai eivät enää voineet tehdä niin, Karis sanoi.

Viron presidentin mukaan pienet maat tarvitsevat selviytyäkseen hyvää ulappojen tuntemusta ja laajempaa kansainvälistä yhteistyötä.

– Me molemmat tiedämme, mitä tarkoittaa elää karhun kainalossa, kuten suomalaiset sanovat.

Kariksen mukaan Suomi ja Viro ovat oppineet, että meidät pelastaa geopoliittiselta ei-kenenkään-maalta Euroopan unioni ja Nato, liittolaisten etsiminen ja yhteinen panostaminen yhteisen turvallisuuden luomiseen. Kariksen mukaan hän on virolaisena erityisen iloinen nähdessään siniristilipun liehumassa Naton päämajan edustalla.

Stubb vertaili sukulaiskielten eroja

Karis nosti lopuksi maljan sanomalla suomeksi "No niin". Myös Alexander Stubb avasi puheensa näillä sanoilla.

Stubb vertaili puheessaan suomen ja viron kielten välisiä eroja. Esimerkiksi sana pulmapäev ei tarkoita viroksi vaikeaa päivää vaan häitä. Kielten samankaltaisuus voi myös aiheuttaa väärinymmärryksiä.

– Sanonnan mukaan ymmärrän kolmanneksen, ymmärrän väärin kolmanneksen, enkä ymmärrä kolmasosaa puheesta, Stubb sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat