Presidentti Niinistö MTV Uutisille: Suomella pitää olla suunnitelma, jos itärajalta tulisi turvapaikanhakijoita vuoden 2015 tapaan

2:51
Haastattelussa tasavallan presidentti Sauli Niinistö – ilmaisee huolensa hybridiuhkista

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan hybridiuhat on otettava huomioon valmiuslakia uudistettaessa. Jos pakolaismäärät nousevat, Suomen on mietittävä myös omaa vastaanottokykyään.

Valko-Venäjältä on tullut Liettuaan viime aikoina poikkeuksellisen paljon turvapaikanhakijoita sen jälkeen, kun EU hyväksyi kesäkuussa lisäpakotteita Valko-Venäjää vastaan.

Ilmiö on tuonut mieleen loppuvuoden 2015, jolloin Suomeen tuli Venäjältä yhtäkkiä paljon tavanomaista enemmän turvapaikanhakijoita.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo MTV Uutisten SuomiAreena-haastattelussa, että samanlainen tilanne on Suomessa tulevaisuudessa yhä mahdollinen.

Nyt olisi syytä varautua.

– Meillä pitäisi olla hyvin tarkka käsitys siitä, jos esimerkiksi itäraja uudelleen aukeaa, mitä me silloin todella teemme, Niinistö toteaa.

Presidentti on käynyt asiasta keskustelua hallituksen kanssa.

– Odottelen oikeastaan vieläkin, että hallitus tekee vähän lisäselvitystä, että mikä se meidän vastauksemme on, Niinistö kertoo.

Valmiuslaki avattava kaikilta tarpeellisilta osin

Hallituksen ministerit pääministeri Sanna Marinista (sd.) lähtien ovat koronakriisin aikana nostaneet usein esille tarvetta valmiuslain uudistamisesta. Oikeusministeriö tekee asiasta esiselvitystä.

Presidentti Niinistö sanoo käyneensä jo neljän hallituksen kanssa keskusteluja uudenlaisista ilmiöistä, joita olisi syytä pohtia myös valmiuslakiin liittyen.

– Ymmärrän hyvin, että valtioneuvosto on juuri tämän koronakriisin vuoksi törmännyt ongelmiin ja haluaa tietysti paikata lainsäädännön siltä kohdalta. Mutta minusta olisi hyvä sitten jos ja kun valmiuslaki avataan, että avataan sitten kaikilta korjattavilta osilta, Niinistö pohtii.

Tarpeita valmiuslain muokkaamiseen voisi olla juuri rajavartiopuolella. Esimerkiksi Liettua otti heinäkuun alussa käyttöön hätätilaan liittyviä lakeja juuri Valko-Venäjältä tulleiden pakolaismäärien takia.

Ylipäätään valmiuslaki ei nykyisellään vastaa kaikkiin mahdollisiin hybridiuhkiin.

– Minä olen oikeastaan tuntenut huolta siitä lähtien, kun kuulimme pienistä vihreistä miehistä aikanaan tuolla Krimin niemimaalla, Niinistö sanoo.

Suomenkin on mietittävä vastaanottokykyään

Suomeen ja muihin Euroopan valtioihin kohdistuvat pakolaisvirrat voivat mahdollisesti kasvaa lähitulevaisuudessa Afganistaninkin tilanteen takia.

Kansainväliset joukot ovat suurelta osin vetäytyneet Afganistanista, ja ääriliike Taleban on ottanut yhä suurempia alueita haltuun. Raju sisällissota on aito uhka.

Jos pakolaismäärät kasvavat voimakkaasti, jokainen maa joutuu Niinistön mukaan miettimään, mikä on maan kyky ottaa vastaan ihmisiä.

– Jos se ylitetään, silloin tietysti joudutaan esittämään kysymys, että ylitämmekö me oman turvallisuutemmekin rajat. Mutta tästä varmasti käydään keskusteluja.

Katso alla presidentti Niinistön haastattelu kokonaisuudessaan SuomiAreena: Tasavallan presidentin kyselytunti -ohjelmassa!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja