Postin alihankkijat houkuttelevat työntekijöitä lakkopäiville bonuksilla ja uhkailulla – PAU:n puheenjohtaja: "Tällaiset painostuskeinot ovat rumia"

Postilaiset lakkoilevat, kun 700 työntekijän palkkaa ollaan alentamassa enimmäillään 2:07
Video: Posti ja logistiikka-alan unioni PAU käynnisti sunnuntaina illalla lakon, jolla se puolustaa Postin käsittely- ja lajittelutyöntekijöiden oikeuksia.

Postin alihankkijat ovat varautuneet eilen alkaneeseen Postin käsittely- ja lajittelutyöntekijöiden lakkoon houkuttelemalla töihin vuokratyöläisiä palkkalisillä ja uhkailulla. Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Posti ja logistiikka-alan unioni PAU käynnisti eilen sunnuntaina illalla lakon, jolla se puolustaa Postin käsittely- ja lajittelutyöntekijöiden oikeuksia.

Lakon syynä ovat Postin aikeet päivittää pakettilajittelun työehtosopimusta itselleen edullisemmaksi. Ammattiliiton mukaan muutos laskisi työntekijöiden palkkoja pahimmillaan 50 prosentilla.

Lakko on ajanut myös työnantajapuolen toimenpiteisiin. PAU:n saamien yhteydenottojen mukaan Postin alihankkijafirmat ovat houkutelleet lakkopäiville vuokratyövoimaa korotetulla palkalla.

– Nämä vuokratyöfirmat ovat lupailleet 5 euron korotusta tuntipalkkoihin ja työntekijöille oikeuden tehdä ylitöitä 50:n tai 100:n prosentin korvauksilla, mitä he eivät yleensä saa tehdä, kommentoi PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen MTV Uutisille.

Niemisen mukaan työntekijät itse ovat kertoneet liitolle työnantajien aikeista.

Vuokratyöntekijöitä peloteltu työvuorojen menettämisellä

Palkankorotusporkkanan vastineeksi työntekijöitä on myös uhkailtu.

– Jos vuokratyöntekijät eivät suostuisi näihin menettelyihin, ovat firmat pelotelleet, etteivät he saisi jatkossa lainkaan työvuoroja, Nieminen kertoo.

Liittopomo muistuttaa, että nollatuntisopimuksella työskentelevät vuokratyöntekijät ovat jo valmiiksi heikossa työmarkkina-asemassa.

– Heidän työtuntinsa määrittyvät työnantajan tarpeen mukaan, ja vuokratyöyhtiöt käyttävät uhkaillessaan tätä hyväksi.

– Tietenkin vuokratyöfirmat tekevät bisnestä, ja heidän tuloksensa on kiinni siitä, paljonko he saavat työntekijöitä toihin. Silti tällaiset painostuskeinot ovat rumia, ja Postissa pitäisi ymmärtää tämä. Sen pitäisi olla vastuullinen yhtiö, ja tämän vastuullisuuden pitäisi ulottua myös vuokratyöntekijöihin, Nieminen sanoo.

”Lakkopäätöksellä ei saa olla seurauksia työntekijöille”

Niemisen mukaan vuokratyöfirmojen menettely on laillisesti arveluttavaa.

– Kun lakkopäätös on tehty järjestöpäätöksellä, ei sillä saa olla mitään seurauksia työntekijöille. Tämä koskee sekä Postin että vuokratyöfirmojen työntekijöitä.

– Jos alihankkijat toteuttavat uhkauksensa lakkoilijoille ja jättävät heidät ilman työvuoroja, tulemme ottamaan asian perusteelliseen lainsäädännölliseen tutkintaan, Nieminen vakuuttaa.

Itse lakkoa hän kommentoi ”viimeiseksi vaihtoehdoksi”.

– Ei lakko ole meidän tavoitteemme. Se on keino johon ryhdytään, kun muita vaihtoehtoja ei ole.

Hän kertoo lakon tavoitteeksi sen, että Posti peruu päätöksensä pakettilajittelun työehtosopimuksen uudistamisesta.

– Jos Posti itse ei ymmärrä sitä tehdä, vaadimme valtio-omistajaa perumaan päätöksen.

Lue myös:

    Uusimmat