Posti lupaa viedä turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät kirjeet perille lakosta huolimatta: "Emme välttämättä saa kaikkialta sympatiaa, mutta ihmisten pitää taistella työehtojensa puolesta"

Postityöntekijät lakkoilevat – jääkö posti jakamatta? 13:55
Postin työntekijät lakkoilevat – jääkö posti jakamatta?

Posti ilmoitti siirtävänsä pakettilajittelunsa medialiiton ja teollisuusliiton jakelua koskevan halvemman työehtosopimuksen piiriin marraskuusta lähtien. Posti- ja logistiikka-alan unioni vastasi Postin toimiin lakolla. Katso videolta, kuinka osapuolet kommentoivat asiaa Huomenta Suomessa.

Lakko käynnistyi eilen illalla, ja sen on tarkoitus jatkua keskiviikkoon. Lakkoon osallistuvat paitsi pakettilajittelijat ja -käsittelijät myös muut Postin lajittelu ja käsittelytoiminnat. Eilen lakkoa laajennettiin koskemaan myös trukkikuskeja.

– Teemme Postissa kaikkemme, että asiakkaille näkyvät lakon vaikutukset olisivat mahdollisimman vähäiset ja lyhytaikaiset, toteaa paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto.

Kuusisto kuitenkin myöntää, että jo tänään tulee alueellisesti joitain viivästymisiä. PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen uskoo, että lakon vaikutukset näkyvät tulevina päivinä.

– Olemme taanneet lakon aikana, että hoidamme turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät postit, Nieminen kertoo.

Posti: "Ensisijainen tavoitteemme ei ole ollut kustannusten laskeminen"

Marraskuussa tapahtuva muutos vaikuttaa noin 700 työntekijän palkkaan. Niemisen mukaan lakko oli väistämätön, sillä leikkaus on niin hurja.

– Ymmärrämme toki, että tällä on vaikutuksia asiakkaisiin, emmekä välttämättä saa kaikkialta sympatiaa, mutta kyllä näiden ihmisten pitää taistella työehtojensa puolesta. Heillä pitää olla siihen mahdollisuus.

Posti perustelee toimia alan murroksella. Taustalla on verkkokauppamarkkinan nopea kehittyminen, joka asettaa Postille ja sen liiketoiminnalle uudenlaisia vaatimuksia.

– Meidän ensisijainen tavoite tälle muutokselle on joustavuuden hakeminen ja sitä kautta kyky ketterämmin ja joustavammin vastata muuttuviin asiakastarpeisiin. Meidän ensisijainen tavoitteemme ei ole ollut kustannusten laskeminen, Kuusisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat