Postissa yövuoroa tekevän Filipin palkka romahtaa jopa puoleen – työnantajan ilmoitus mullisti tulevaisuuden suunnitelmat: "En ole ainakaan perhettä perustamassa vähään aikaan"

5:44
MTV Uutiset Live vieraili Vantaalla Postin logistiikkakeskuksessa.

Työntekijät menevät lakkoon Postin tämänviikkoisen ilmoituksen myötä. Posti siirtää pakettilajittelunsa nykyistä halvemman työehtosopimuksen piiriin marraskuussa, mikä vaikuttaa noin 700 työntekijän palkkaan. Yhtiö perustelee toimia alan murroksella.

Lakko hiljentää Vantaalla Postin logistiikkakeskuksen tänään iltakymmeneltä. Palkanalennuksen kohtaava Filip Djordjevic kuvaili tuntojaan epätodellisiksi, kun kuuli uutisen.

– Valtionyhtiö Posti on kertonut työntekijöille, että he tavoittelevat samantasoista työehtoa, kuin kilpailevat yritykset. Todellisuudessa Posti haluaa kuitenkin vaihtaa paljon alempipalkkaiseen työehtosopimukseen kilpaileviin yrityksiin verrattuna, Djordjevic totesi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Yövuoroa tekevä Djordjevic kertoo, että hänen palkkansa laskee käytännössä jopa 50 prosenttia.

Niin ikään palkanalennuksen kohteeksi joutuva osatyökykyinen Jukka Kosonen kuvailee oloaan pettyneeksi. Hänen palkkansa laskee noin 30 prosentilla.

– Käsittämätön ratkaisu työnantajalta. Ei tämän päivän Suomeen kuulu tällainen. Tuntipalkka laskee noin viidestätoista kymmeneen euroon. Siitä ei jää paljoa käteen kotiin vietäväksi, Kosonen kommentoi.

"En ole ainakaan perhettä perustamassa vähään aikaan"

Djordjevic arvioi, että palkanalennusten vaikutus omaan elämään ja arkeen on merkittävä.

– Kyllä elämä menee ihan uusiksi. En yhtään tiedä, miten tästä jatketaan eteenpäin. En ole ainakaan perhettä perustamassa vähään aikaan, Djordjevic toteaa.

Kosonen kertoo, että jos tilanteeseen ei saada parempaa ratkaisua hän harkitsee irtisanoutumista.

– Tilanne on tosin haastava, sillä olen menettänyt osan työkyvystäni Postille työskennellessäni. Ikääkin alkaa olemaan yli 50, että ei tässä helppoa ole enää työllistyä, Kosonen toteaa.

Kumpikaan miehistä ei odota tilanteessa työnantajalta sen suurempia tukitoimia.

– On luvattu, että jotain pientä kompensaatiota on luvassa tietyn ajan ja sen jälkeen siirrytään toiseen työehtosopimukseen, Djordjevic kertoo.

– Enemmän odottaisin nykyiseltä hallitukselta tai joltakin, joka pystyy tästä päättämään. Miettikää nyt tätä asiaa. Tämä päätös pitäisi perua, Kosonen kehottaa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja