Pömpöttääkö vatsa? Kuusi yleistä syytä turvotukselle

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Voiko vatsan turvotus olla oire syövästä? Katso videolta, miten suolistosyöpä oireilee.

Usein vatsan turvotus johtuu ravinnosta.

Vatsan turvotus on yleinen vaiva, joka johtuu yleensä paksusuolessa syntyvästä suolikaasusta. Kaasun muodostukseen vaikuttavat esimerkiksi suolen mikrobisto ja motoriikka, mutta myös monet elämäntavat – etenkin ruokavalio.

Englantilainen ravitsemusasiantuntija May Simpkin listasi The Sunille yleisiä syitä turvotuksen taustalla.

1. Kasvisruokaan vaihtaminen

Yhä useampi kokeilee kasvisruokavaliota ympäristö- tai terveyssyistä. Valitettavasti osalla ihmisistä kasvisruoka voi aiheuttaa vatsavaivoja, kuten turvotusta.

Vaihtaminen kasvispainotteiseen ruokaan nostaa ihmisen syömien ravintokuitujen määrää, varsinkin jos ihminen syö myös täysjyväleipää. Mikäli ruoansulatusjärjestelmä ei ole tottunut sulattamaan suurta määrää kuituja, voi seurauksena olla turvotusta.

Lisäksi kasvisruokavalioon kuuluvat palkokasvit voivat aiheuttaa turvotusta, sillä ne eivät välttämättä pilkkoudu hyvin ruoansulatuksessa. Kun palkokasvien aineet kulkeutuvat ohutsuolen läpi bakteerien ravinnoksi, kaasun määrä suolessa lisääntyy.

Vähittäinen siirtyminen runsaskuituiseen ruokaan ja kasvisruokavalioon auttaa hillitsemään turvotusta. 

2. Juot liian vähän vettä

Riittävä veden juominen edistää ruoan kulkemista ruoansulatuselimistössä ja helpottaa turvotusta aiheuttavaa ummetusta. 

Vesi kannattaa juoda sellaisenaan, sillä hiilihapotetut sekä sokeria tai makeutusaineita sisältävät juomat voivat pahentaa vatsan pömpötystä.

3. Stressi

Suolisto kommunikoi aivojen kanssa vagus- eli kiertäjähermon välityksellä. Osa ihmisistä reagoikin stressiin vatsallaan. Stressivatsan oireita ovat esimerkiksi kipu, ripuli, ummetus ja turvotus. 

Jo lyhyet hengähdystauot auttavat lieventämään stressiä. Erityisesti turvotukseen auttavia stressinlievityskeinoja ovat luonnossa kävely, monipuolinen ruokavalio sekä riittävä lepo ja uni.

4. Hotkiminen

Ruoansulatus alkaa suussa, jossa kieli, hampaat ja sylki pilkkovat ravintoa. Ruoan huolellinen pureskeleminen ennen nielemistä pienentää elimistössä eteenpäin kulkeutuvien ruokapalasten kokoa, jolloin niiden sulattaminen on helpompaa.

Toinen syy sille, miksi hotkiminen aiheuttaa turvotusta, on ilman nieleminen. Vauhdilla syödessä ihminen tulee herkästi hotkaisseensa sisuksiinsa ruoan lisäksi ilmaa, jolloin kaasun määrää vatsassa lisääntyy aiheuttaen turvotusta.

Hotkimisen sijaan ateria kannattaakin syödä hitaasti nautiskellen.

5. Imeytymishäiriöt

Noin joka viidennellä suomalaisella on laktoosi-intoleranssi eli maitosokerin imeytymishäiriö. Se aiheuttaa vatsan turvottelua, ilmavaivoja, ripulia ja vatsakipuja. Laktoosi-intoleranssista kärsivän tulee välttää tavanomaisia maitotuotteita ja vaihtaa ne vähälaktoosisiin tai laktoosittomiin.

Myös ohutsuolen imeytymishäiriöt, joista yleisin on keliakia, voivat aiheuttaa vatsavaivoja, kuten turvotusta. Keliakian aiheuttaa viljatuotteiden gluteeni, joka vaurioittaa ohutsuolen sisäpinnan limakalvon nukkaa. Keliakiaa hoidetaan pysyvästi gluteenittomalla ruokavaliolla.

6. Ärtyvän suolen oireyhtymä

Ärtyvän suolen oireyhtymä on yleinen vaiva, josta kärsii ainakin joka kymmenes suomalainen. Ärtyvän suolen oireita ovat esimerkiksi vatsakivut, vatsan turvotus sekä suolen toiminnan muutokset.

Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen suolistovaiva, jonka syytä ei tarkoin tiedetä. Länsimaisten elämäntapojen vaikutus oireiluun on kuitenkin melko selkeä. Esimerkiksi ravitsemus ja psyykkiset tekijät vaikuttavat suolen toimintaan. 

Jos vatsan turvotuksen taustalla on ärtyvän suolen oireyhtymä, kannattaa vähentää tiettyjen imeytymättömien hiilihydraattien eli niin sanottujen FODMAP-hiilihydraattien syömistä. Yksinkertainen keino vähentää FODMAP-hiilihydraatteja on vältellä palkokasveja, sipulikasveja, kaaleja, makeisia, ksylitolituotteita, laktoosia sekä kuituja sisältäviä vatsajogurtteja ja terveysjuomia.

Juttu on uusinta tammikuulta 2021.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: The Sun, Terveyskirjasto, Aava, Työterveyslaitos

Lue myös:

    Uusimmat