Tunnetko keliakian selkeät varoitusmerkit? Sairaudella myös vähemmän tunnettuja oireita – ja vain yksi hoitomuoto

Moni suomalainen potee keliakiaa tietämättään. Lue, millaisia oireita sairaus aiheuttaa!

Keliakia on autoimmuunisairaus, jota Keliakialiiton mukaan jopa kymmenet tuhannet suomalaiset saattavat sairastaa tietämättään.

Keliaakikon suolisto ei siedä gluteenia, jota vehnä, ohra ja ruis sisältävät. Jos keliaakikko syö gluteenia, seuraa tulehdus ohutsuolen limakalvolla. Tämä vaurioittaa suolinukkaa, eivätkä ravintoaineet enää imeydy kunnolla elimistöön.

Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään 6.9–12.9.

Mutta miten suolistosairaus voi jäädä huomaamatta?

– Keliakia voi antaa itsestään hyvin selkeitä varoitusmerkkejä: esimerkiksi ripulointia, aneemisuutta, painon putoamista ja monenlaisia vatsaoireita. Nykyään jopa yli puolet uusista keliakiapotilaista on kuitenkin suoliston suhteen oireettomia, mikä tekee sairauden tunnistamisen huomattavasti hankalammaksi, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka KoivurovaTerveystalon tiedotteessa.

Vatsavaivat on oireena hyvin yleinen, ja taustalla piilevää syytä voi olla hankala määrittää. Esimerkiksi turvotus ja ripuli voivat johtua yhtä lailla stressistä, ärtyvästä suolesta tai jopa syövästäkin, mutta myös keliakiasta.

Koska keliakia on niin yleinen sairaus, vatsaoireisen potilaan kohdalla pyritään usein sen mahdollisuus sulkemaan pois, Terveystalosta kerrotaan. Keliakiadiagnoosi tehdään verikokeella. Toisinaan myös suolentähystys on tarpeen.

Keliakian vähemmän tunnetut oireet

Vatsavaivojen ollessa lieviä niistä voi tulla osa arkea tai ne saatetaan selittää vaikkapa stressaavalla elämäntilanteella. Kaikilla vatsa ei oireile lainkaan. Niinpä keliakian oireista kärsivät eivät aina hakeudu lääkäriin. Oireilua voi kuitenkin esiintyä muuallakin kuin vatsassa.

– Keliakian vähemmän tunnettuihin seurauksiin lukeutuvat muun muassa aftat suussa, nivelkivut, osteoporoosi, kutiseva ja rakkulainen ihottuma, migreeni, epilepsia, kohonneet maksa-arvot ja hampaiden kiillevauriot, Koivurova listaa.

Tämä on keliakian ainoa hoitomuoto

Gluteenia sisältävien tuotteiden vähentäminen ruokavaliossa voi helpottaa oireita, mutta Terveystalon johtavan ravitsemusterapeutin Mikko Rinnan mukaan puolivillainen hoito ei kuitenkaan riitä.

– Keliakian ainoa hoitomuoto on, ettei gluteenia nautita lainkaan: pienikin määrä tekee tuhoja suolistolle. On aivan eri asia, jätetäänkö gluteeni pois kokonaan vai vähennetäänkö sitä vain. Keliakiaa sairastava tarvitsee täysin gluteenittoman ruokavalion, jonka laatiminen vaatii ravitsemusterapeutin osaamista, Rinta sanoo.

Rinnan mukaan ruokavalio-ohjausta ei kuitenkaan tule tehdä tietämättä koko oirekuvaa, vaan vasta lääkärin arvion jälkeen.

– Näin toimitaan sen varmistamiseksi, ettei taustalla ole diagnosoimatonta suolistosairautta.

Gluteenitonta ruokavaliota ei siis tule aloittaa ennen diagnoosin varmistumista.

Viivyttelemättä tutkimuksiin

Tutkimuksiin menemistä ei sovi lykätä, jos kärsii epämääräisistä ja selittämättömistä oireista. Vaikka vain osa viljatuotteista oireita saavista todella on keliaakikkoja, sairauden diagnosointi on tärkeää.

Keliakia voi hoitamattomana aiheuttaa esimerkiksi masennusoireita, kuukautishäiriöitä, hedelmättömyyttä, hermosto-oireita sekä murrosiän viivästymistä ja kasvuhäiriöitä lapsilla. Pitkään hoitamaton keliakia voi jopa altistaa ohutsuolen syövälle.

Tällaisia ovat suolistosyövän oireet 1:44
Tällaisia ovat suolistosyövän oireet.

Lähteet: Terveystalo, Keliakialiitto
 

Lue myös:

    Uusimmat