Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pauliinan seitsemän vinkkiä: Näin saat herkän vatsasi kesäkuntoon – pysyvästi

Timo Turunen
Julkaistu 06.07.2017 14:10

MTV UUTISET - Ellen Tuomaala

Herkkävatsainenkin voi nauttia kesästä ilman ikäviä vatsaoireita, kertoo hyvän olon valmentaja, ruokabloggaaja ja keittokirjailija Pauliina Tervo. Hänen mukaansa FODMAP-ruokavaliolla, ruoka-aineita kokeilemalla ja omia reaktioita tunnustelemalla vatsaoireet voi saada hallintaan pysyvästi.

Kesästä ja sen herkuista nauttiminen voi jäädä haaveeksi, jos vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat, närästys, ummetus tai muut ruoansulatusongelmat vaivaavat toistuvasti.

Mikä ihmeen FODMAP?

Herkkä vatsa ei kykene käsittelemään suolistossa fermentoituvia FODMAP-ruoka- aineita, lyhytketjuisia hiilihydraatteja, sokereita ja sokerialkoholeja. Nämä imeytyvät heikosti suolistosta.

FODMAP-termi koostuu englannin kielestä suomennetuista sanoista: fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit.

FODMAP-ruokavalion on todettu helpottavan ärtyvän suolen oireyhtymään ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin liittyviä toiminnallisia vatsaoireita. Se, mitkä ruoka-aineet ovat turvallisia, vältettäviä tai pieneen määrään rajoitettavia, on jossain määrin yksilöllistä.

Tutkittu tieto turvallisista ruoka-aineista ja rajoituksista päivittyy jatkuvasti.

Toistuvien vatsaoireiden hoidossa on alettu lääkkeiden sijaan kiinnittää yhä enemmän huomiota vatsaa hoitavaan FODMAP-ruokavalioon.

– Tutkimuksissa on käynyt ilmi, että vatsaoireiden syy voi löytyä huonosti imeytyvistä hiilihydraateista. Silloin on hyvä oppia tunnistamaan nämä hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet ja valittava niiden sijaan omalle vatsalle sopivia ruokia, tiivistää FODMAP-ruokablogia pitävä Pauliina Tervo.

Hänen avullaan kokosimme herkkävatsaisen kesävinkit tasapainoisen ruokavalion rakentamiseksi.

1. Opettele vältettävät FODMAP-ruoka- aineet

Yleisimmin vatsavaivoja aiheuttavat:

- gluteeniviljat

- maitotuotteiden laktoosi

 - kaalit, lukuun ottamatta raakoja keräkaaleja

 - sipulit, lukuun ottamatta ruohosipulia sekä kevätsipulin ja purjon vihreitä varsia

- palkokasvit

- kivelliset hedelmät

2. Löydä vatsallesi sopivat, ravinteikkaat ruoat

Vaikka tyypilliseltä suomalaiselta lautaselta katoaa FODMAP-ruokavalion myötä moni tuttu ruoka ruisleivästä leipäjuustoon, ei sitä noudattavan tarvitse jäädä nälkäiseksi. Tilalle löytyy paljon ravinteikkaita vaihtoehtoja.

Esimerkiksi gluteeniviljat korvaavat riisi, kaura, maissi, tattari, hirssi ja kvinoa. Maitotuotteista sopivat laktoosittomat hapanmaitotuotteet, samoin moni kasvimaito ja -kerma.

Useat kasvikset, pähkinät, marjat ja hedelmät sulavat hyvin. Kana ja kala ovat myöskin sallittujen ruokien listalla.

3. Tutustu omiin reaktioihisi

Jokaisen ihmisen elimistö on viime kädessä yksilöllinen. Yleinen lista vältettävistä ruoista sisältää useimmin vatsaoireita aiheuttavat ruoka-aineet.

Niiden lisäksi itselle sopivat vaihtoehdot ja sietokyvyn rajat löytyvät maistelemalla ja omaa oloa tunnustelemalla.

fodmap2 - kertajulkaisu

4. Ennakoi

Jos olet menossa juhliin, ilmoita järjestäjälle itsellesi pahimmat ruoka-aineet.

Älä lähde juhliin nälkäisenä. Syö ennen lähtöäsi esimerkiksi ruokaisa salaatti kauden kasviksista ja kanasta, kalasta tai siemenistä.

Voit myös pyöräyttää ravitsevan smoothien sinulle sopivista marjoista, hedelmistä ja kauramaidosta.

5. Valitse pöydästä vain vatsalle sopivia ruokia

Sinulla on hyvä syy olla valikoiva. Ole reilusti nirppanokka ja poimi lautasellesi vain turvallisia ruokia, joista et saa oireita. Tämä voi tietenkin tarkoittaa joskus lempiruoista luopumista.

Joskus valikointikaan ei auta, vaan joku harmittomalta vaikuttava ruoka saattaa kätkeä sisäänsä jotain epäsopivaa. Jos suolisto kuitenkin on lähtökohtaisesti hyvässä kunnossa, vatsa pystyy palautumaan hetkellisestä ärsytyksestä.

6. Vältä kesän pahimmat ruokamokat

Herkkävatsaisen pahimmat kompastuskivet löytyvät kesäisin toreilta, jäätelökojuista ja pakastealtaista.

Kaikki tuoreet kivelliset hedelmät; aprikoosit, kirsikat, luumut, nektariinit ja persikat ovat FODMAP-pitoisia. Varovaisuuteen on syytä myös kesäherneiden ja sienien kanssa.

Jäätelöt puolestaan sisältävät laktoosin ohella liikaa vatsalle haitallisia sokeria ja makeuttajia.

Jäätelönhimoon löytyy kuitenkin ratkaisu kotona valmistettujen marjasorbettien, smoothie bowlien ja kohtuullisesti makeutettujen kotijäätelöiden muodossa.

7. Rakenna notkuva kesäpöytä kauden kasviksista ja marjoista

Kesä on oikea vuodenaika rakentaa herkkupöytä, kun tarjolla on runsaasti kauden kasviksia. 

Kesäpöytää piristää värikäs ja raikas salaatti. Vihreät salaatit ja yrtit käyvät kaikki FODMAP-ruokavalioon. Salaattipedin pohjalle sopivat rucola, basilika, baby-pinaatti sekä ruoho- tai kevätsipulin vihreät varret, ja sekaan kesäporkkana, kesäkurpitsaa tai retiisi.

Grillaa oheen marinoitua kanaa tai kalaa. Suolaisen lämpimän piirakan voi valmistaa myös gluteenittomana ja laktoosittomana versiona. Grilliin sopivat loistavasti marinoidut kauden kasvikset.

Lähes kaikki marjat sopivat herkälle vatsalle hyvin ja niistä saa loihdittua suussa sulavia makeita herkkuja kesäpöytään.

Esimerkiksi kaura-kookospohjainen raparperi-mansikkatorttu ja mustikka-jogurttikakku vievät niin herkkävatsaisen kuin muidenkin kielen mennessään.

Artikkeli on Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston Journalistinen työ -kurssin lopputyö.

Lisää aiheesta:

Hyötyä sekä suolistolle että aivoille: Näitä ruokia ostaa ravitsemusasiantuntijaNämä ruoat ja juomat helpottavat jouluähkyn jälkeistä närästystäOnko vatsasi jatkuvasti turvonnut ja kipeä? Asiantuntijat nimeävät yhden keinon päästä eroon kiusallisesta vaivastaRavitsemusterapeutti paljastaa ostoslistansa – 7 terveellistä valintaaOnko vatsasi kuin ilmapallo? Nämä 11 ruokaa helpottavat oloasiRavitsemusterapeutti hehkuttaa: Näitä trendiruokia jokaisen kannattaa kokeilla!
RuokablogiKesäViljatRuokavalioMakuja
Pauliina Tervo

Tuoreimmat aiheesta

Ruokablogi
  • 25.01.202115:00
    Kuolleet

    Suosittu ruokabloggari Lotta Viitaniemi menehtyi onnettomuudessa 39-vuotiaana – "Lotta antoi meille syötävän hyvät reseptit elämään"

  • 01.12.201918:01
    Sivumaku

    Sivumaku-Jani kannustaa suomalaisia käyttämään viiniä ruoanlaitossa: "Marsala-kanan tulisi olla jokaisen tuntema ruokalaji"

  • 08.03.201807:02
    Smoothie

    Ruokabloggaaja Hanna paljastaa nyt parhaat smoothievinkkinsä – "vain mielikuvitus on rajana"

  • 16.11.201408:57
    Makuja

    Ruokabloggaajan vinkit: Täydellinen kuvakulma ruokakuviin

  • 15.11.201409:02
    Makuja

    Herätä huomio herkuilla – näin syntyy täydellinen ruokakuva