Pommi-iskua Helsingin keskustaan suunnitellut mies ihannoi Hitleriä – Tatuoi käteensä SS-joukkojen sotilaan

Mies suunnitteli pommi-iskua Helsinkiin uudenvuodenaatoksi – nämä kysymykset ovat vielä auki 3:59
MTV Uutiset Live: Mies suunnitteli pommi-iskua Helsinkiin uudenvuodenaatoksi – nämä kysymykset ovat yhä auki

Pommi-iskun suunnittelusta Helsingin keskustaan syytetty 22-vuotias mies kertoi poliisille kannattavansa kansallissosialismia. Poliisin mukaan miehen hallusta löytyi kansallissosialistista symboliikkaa ja muun muassa Adolf Hitlerin kuvia.

Kuulusteluissa poliisi kysyi mieheltä syytä häneltä löydetyille tavaroille.

–  No, mitä minä voin siitä sanoa. Kannatan kansallissosialismia, mies vastasi kuulustelijalle.

Syyttäjän mukaan mies aikoi räjäyttää pommin Helsingin keskustassa uudenvuodenaattona 2018. Asiaa alettiin käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa tänään.

Syytetty kiistää syyllistyneensä rikokseen ja suunnitelleensa vakavaa väkivaltaa. Hän kuitenkin myöntää valmistaneensa räjähteen ja puhuneensa humalassa sen räjäyttämisestä.

Puhelimessa ohjeita pommin rakentamiseen

Poliisi kuulusteli myös miestä, joka oli tutustunut syytettyyn rakennustöissä. Todistaja kertoi poliisikuulusteluissa, että epäilty puhui räjäyttävänsä muslimeista koostuvassa väkijoukossa nauloja sisältävän sirpalevaikutteisen pommin.

Todistajan mukaan 22-vuotias mies oli myös puhunut halunneensa lähteä Ukrainaan sotimaan. Syytteen mukaan mies ehti valmistaa koeräjähteen ennen kiinniottoaan lokakuussa 2018. Tästä kertoi myös todistaja.

–  (Epäilty) kertoi 3.10.2018, että on rakentanut räjähteen ja tiedänkö paikan missä sitä voisi kokeilla. Sitten hän kertoi, että haluaa rakentaa oikean pommin minkä aikoo räjäyttää uutena vuotena Helsingissä ja paikassa missä on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

– Hän kertoi, että laittaa pommiin nauloja ja muita metalliosia. (Epäilty) kertoi, että ottaa nauloja ja osia työmaalta pommia varten. (Epäilty) on purkutyöntekijä rakennustyömaalla. (Epäilty) kertoi, että hänellä on puhelimessa ohjeita pommin rakentamista varten, todistaja sanoi.

Kuulusteluissa mieheltä itseltään kysyttiin hänen suhtautumisestaan islaminuskoon.

–  Mitä olen huomannut, että vasemmistolaisessa politiikassa muslimien ja afrikkalaisten ihmisten etuja ajetaan hyvin voimakkaasti, eli valkoisia ihmisiä syrjitään, mies vastasi.

Käteen tatuoitu SS-joukkojen sotilas

Todistajan mukaan mies oli matkustanut kesällä 2018 Latvian Riikaan ja lähettänyt sieltä todistajalle kuvia aseista sekä natsiaiheista kuvamateriaalia. Todistaja kertoi, että mies otti tällöin kyynärvarteensa natsiaiheisen tatuoinnin.

Poliisi kysyi epäillyltä, että mitä käteen tatuoitu SS-joukkojen sotilas symboloi.

–  No SS-joukot yrittivät vapauttaa Latvian Neuvostoliiton miehityksestä, hän sanoi.

Väestötietojen mukaan miehellä ei ole Suomessa osoitetta. Käräjäoikeuden mukaan hänellä oli oikeudenkäynnissä venäjän kielen tulkki.

Mies oli lokakuussa 2018 kiinniotettuna tai tutkintavankeudessa viikon ajan, minkä jälkeen hänet päästettiin vapaaksi.

Syyttäjä vaatii miehelle vankeusrangaistusta. Tuomio asiassa annetaan helmikuun loppupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat