Poltitko itsesi auringossa? Helpota oloasi kotikonstein

Sateisen ja kylmän alkukesän jälkeen auringonpaisteeseen tottumaton iho palaa helposti helteiden saapuessa. Palanut iho saattaa olla todella arka ja kipeä muutaman päivän ajan. Kokeile helpottaa oloasi seuraavilla kotikonsteilla.

Kärähtikö ihosi aurinkoisena viikonloppuna? Aurinkoon tottumaton vaalea iho voi palaa, vaikka ihoa yrittäisikin suojata aurinkovoitein. Onneksi palanutta ihoa voi rauhoittaa muutamien kotikonstien avulla.

Suomalaista noin viisi prosenttia on niin vaaleaihoisia, että he palavat hyvin helposti, eivätkä rusketu juuri lainkaan. Neljäsosa palaa helposti ja ruskettuu huonosti, 60 prosenttia palaa joskus ja ruskettuu hyvin. Loput 10 prosenttia ruskettuvat erittäin hyvin, eivätkä pala juuri koskaan.

Lisää kosteutusta

Palanutta ihoa pitää kosteuttaa niin ulkoisesti kuin sisäisesti. Levitä palaneelle iholle rauhoittavaa kosteusvoidetta. Tähän tarkoitukseen sopivat hyvin esimerkiksi aloe veraa sisältävät viilentävät voiteet. Steroidit, kuten 1 prosenttinen hydrokortisonivoide, voivat auttaa myös palamisen aiheuttamaan kipuun ja turvotukseen.

Voit säilyttää kesäisin palamisen varalta kosteusvoidetta jääkaapissa. Jos ihoa kosteuttaa runsaasti palamisen jälkeen, iho palautuu palamisesta paremmin, ja tulee näyttämään tasaisemmalta ihon kuoriutumisen jälkeen.

Muista juoda myös reilusti vettä kosteuttaksesi ihoa sisäpuolelta!

Kokeile kylmää

Suuntaa pakastimelle, ja hae sieltä esimerkiksi jääpalapussi, kylmäkalle tai pakastehernepussi. Laita kylmä asia pyyhkeen tai liinan sisään, ja aseta kylmä kääre palaneen ihon päälle.

Kun iho palaa, se muuttuu punaiseksi siitä syystä, että ihon pintaverisuonet ovat laajentuneet. Jäähdytys aiheuttaa verisuonien supistumista ja auttaa näin ollen auringon aiheuttamaan ihon tulehdusreaktioon.

Kylmä tai viileä suihku tuo myös helpotusta tukalaan oloon.

Karvanpoistovaahdosta viilennystä

Karvanpoiston apuna käytettävät vaahdot voivat tuoda helpotusta myös auringonpolttamalle iholle. Ne sisältävät tavallisesti mentolia ja muita kemikaaleja, jotka toimivat luonnollisina jäähdytysnesteinä. Vaahto poistaa palaneen ihon säteilevää lämpöä, joten laita vaahtoa  joitakin lämpöä, joka säteilee auringon polttama, niin slather se teidän punaiset läiskät.

Aamupala-ainekset avuksi

Jugurtissa, maidossa ja kaurapuurossa on kaikissa tulehdusta lieventäviä ainesosia, jotka helpottavat palaneen ihon kuumotusta ja kipua.

Käytä maitoa esimerkiksi seuraavalla tavalla: Laita maitoa jääpalojen kanssa kulhoon. Kasta pesulappu jäähdytettyyn maitoon. Paina pesulappua palaneelle iholle kunnes se lämpenee. Kasta se tämän jälkeen uudelleen kylmään maitoon ja toista viilennys.

Hunaja helpottaa

Tutkijoiden mukaan hunaja on antibakteerinen aine, joka voi nopeuttaa myös haavojen paranemista. Kun hunajaa laittaa palaneelle iholle, se nopeuttaa ihon paranemisprosessia lisäämällä uusien ihosolujen kasvuja. 

Teetä sisäisesti ja ulkoisesti

Liota teepusseja kylmässä vedessä ja aseta ne sen jälkeen palaneelle iholle. Tee sisältää tanniinihappoja, jonka pitäisi helpottaa kipua.

Tutkijoiden mukaan teetä kannattaa myös nauttia sisäisesti: suojelet itseäsi palamiselta juomalla kaksi kuppia teetä päivässä.

Lue myös:

    Uusimmat