Mainos

Politiikassa nainen tekee työn, mies palkitaan

Kaunista ja kilttiä naista syrjitään edelleen politiikassa. Tätä mieltä ovat kunnanvaltuutettu Rosa Meriläinen ja eurokansanedustaja Eija-Riitta Korhola. Kansanedustaja Päivi Räsänen korostaa myötätunnon merkitystä. Hänestä välinpitämättömän ihmisen paikka ei ole politiikassa.

"Puuteri ei himmennä älyä"

Ole keskiverto ja huomaamaton – kunnes poistut kuvioista.

Näin neuvoo Kokoomuksen eurokansanedustaja Eija-Riitta Korhola naispoliitikkoa Helmen naisten vaalit -sivuston blogissaan.

Korhola hämmästelee, miten etenkin hyvännäköisen naispoliitikon virheitä tutkitaan edelleen suurennuslasin kanssa. Jopa huoliteltuun olemukseen satsaaminen aiheuttaa epäilyjä poliittisesta painoarvosta - "ikään kuin puuteri himmentäisi myös älyn."

- Nainen ei voi minun nähdäkseni tehdä politiikassa oikeastaan mitään tekemättä virhettä. Jos nainen on huoliteltu ja satsaa ulkonäköönsä, hän saa kevyen leiman ja se on poissa hänen uskottavuudestaan. Jos hän ei satsaa ulkonäköönsä, hänen puolestaan aletaan hävetä oikein urakalla ja katsotaan, että hän mustaa Suomi-kuvaa, Korhola pohtii.

Naispoliitikko ei saa olla myöskään liian vakava.

- Jos keskittyy vain asiakysymyksiin ja käyttäytyy ikään kuin olisi kokenut karisman ohitusleikkauksen, pidetään valtavan tylsänä. Jos taas vitsailee ja puhuu värikkäästi, menee hömppäkategorian puolelle.

”Kaunista ei puolusta kukaan”

Eija-Riitta Korhola näkee Suomessa sukupuolirasismin lisäksi ulkonäkörasismia. Jos naispoliitikko on sievä, hänen osaamistaan ja ammattitaitoaan epäillään automaattisesti. Korhola täräyttää, että kaunista naista ei puolusta kukaan.

- Jos miehet moittivat ruman naisen osaamista, raivostuneet feministit lähtevät heti hyökkäykseen ja moittivat miestä sovinistisista asenteista. Sievää naista ei puolusta kukaan. Hän on politiikassa vapaata riistaa kaikenlaisille ennakkoluuloille. Hyvin sitkeässä elää käsitys, että sievä ihminen ei voi olla älykäs ja menestyy tuskin edes koulussa. Ajatellaan, että jos hän on hyvä, hän on opetellut hyvin ulkoläksynsä.

Euroopassa arvostetaan tyylikkyyttä

Eija-Riitta Korholan mielestä on kaunista ja kohteliasta pukeutua huolitellusti.

- Tiedän itse, että ulkonäön perään katsominen ei vie minulta älykkyysosamäärää. Toisaalta liika ulkonäköön keskittyminen tekee ihmisestä vähän tylsän ja epäeroottisen. Terveellä tavalla itsensä unohtaja on minusta viehättävin ja suloisin niin miehissä kuin naisissa.

Ulkonäköön ja pukeutumiseen panostetaan Korholan mukaan muualla Euroopassa aivan eri tavalla kuin Suomessa.

- Euroopan puolella minulla ei ole ollut koskaan ongelmia. Siellä tietynlaista suomalaista suttuisuutta, joka tuntuu välillä olevan jonkinlainen hyve ja uskottavuuden tae politiikassa, ei vaalita minään hyveenä. Sen sijaan asiallista ja tyylikästä pukeutumista arvostetaan.

Ole oma itsesi!

Muita yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita naisia Eija-Riitta Korhola kehottaa miettimään hyvin tarkkaan, haluaako politiikkaan.

- Se on kovaa työtä, eikä sinne kannata mennä heilumaan. Työnsä pitää tehdä hyvin ja hankkia hyvä substanssiosaaminen tunnustamalla oma kuolevaisuutensa ja tajuamalla, että ei voi olla hyvä joka asiassa. Toisaalta kannattaa olla oma itsensä. Silloin on tavattoman paljon vähemmän kaduttavaa loppupeleissä.

Korhola tietää, että oikoteitä onneen löytyy aina. Niihin ei kuitenkaan kannata turvautua.

- Jos politiikassa yrittää menestyä sekundaarisilla keinoilla, esimerkiksi halvan julkisuuden haulla ja kevyillä avauksilla, se ei lupaa hyvää pitkällä tähtäimellä.

Kiltti ei pärjää politiikassa

Kiltillä ihmisellä ei ole helppoa politiikassa, arvioi Vihreiden entinen kansanedustaja, politiikan asiantuntija ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Rosa Meriläinen. Hän toteaa, että kiltteys on hyvä alusta ponnistaa politiikkaan, mutta erityisesti kiltin naisen on vaikea saada ääntään kuuluviin.

Naisilta odotetaan Meriläisen mukaan huomaamattomuutta ja vaatimattomuutta.

- Ärhäkäs ja näkyvä nainen tulkitaan helposti ärsyttäväksi, huomionkipeäksi, epänaiselliseksi ja hankalaksi akaksi. Kova, suorapuheinen ja asiantunteva nainen voi olla miesten silmissä myös uhkaava, Meriläinen pohtii.

Nainen tekee työn, mies korjaa potin

Eduskunta on Rosa Meriläisen mukaan pullollaan tunnollisia ja ahkeria naisia.

- He lukevat alleviivaustussin kanssa joka ikisen paperin valiokunnissa ja tekevät hirveän määrän perustyötä. Loppuviimein kunnian napsivat kuitenkin mieskellokkaat. Palkintojen - olivat ne sitten hienompia virkoja tai positiivista näkyvyyttä - epäsuhta on iso.

Meriläinen pohtii, että yhteiskunta pyörii naisten tekemän näkymättömän ja palkitsemattoman työn varassa.

- Hyvinvointiyhteiskuntaa ylläpitävät tietyn sukupolven kiltit naiset, jotka suostuvat tekemään vaativaa ja raskasta työtä pienellä palkalla. Jos tämä kiltteyden laji puuttuisi tästä maasta, meidän hyvinvointivaltiomme romahtaisi.

Päivi Räsänen on pehmentynyt politiikassa

Suomen kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja Päivi Räsänen pyörittelee kiltin poliitikon määritelmää ja päätyy sen vastakohtaan.

- Politiikassa ei tarvita ilkeyttä eikä sitä, että poljetaan toisten varpaille ja käytetään kyynärpäätaktiikkaa. Sen sijaan tarvitaan reiluja pelisääntöjä, lujuutta ja määrätietoisuutta viedä asioita läpi, vaikka toiset olisivat eri mieltä. Ei pidä olla liian nöyristelevä, vaikka nöyryys on hyvä ja käypä arvo politiikassa, Räsänen pohtii.

Räsänen ei usko itse kovettuneensa politiikassa, päinvastoin.

- Esimerkiksi kansalaisten henkilökohtaisuuksiin menevät tuntuvat nykyään melkeinpä kipeämmältä kuin silloin, kun aloittelin poliitikon uraa.

Politiikassa on Räsäsen mielestä erityisen tärkeää osata asettua muiden ihmisten asemaan.

- Pitää kyetä tuntemaan empatiaa niitä vanhuksia kohtaan, jotka makaavat märissä vaipoissaan vuodeosastolla, tai niitä lapsia kohtaan, jotka alkoholistiperheessä tarvitsevat lastensuojeluapua. Kun ihmisten hätä ja vaikeudet eivät enää kosketa, ollaan mielestäni väärässä paikassa. Kun poliitikko alkaa kyynistyä ihmisten ongelmille, on aika lähteä eläkkeelle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.