Politiikan konkaritoimittajat ay-liikkeen ja hallituksen köydenvedosta: "Uudistuksia tarvitaan, mutta kyky yhteistyöhön puuttuu"

Hallitus vastaan ay-liike - millainen kamppailu luvassa? 10:39

Huomenta Suomessa vierailleen politiikan toimittajan Riikka Uosukaisen mukaan osa palkansaajista vastustaa hallituksen työmarkkinauudistuksia jo siksi, että perussuomalaiset istuvat hallituksessa. 

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapasi keskiviikkona työmarkkinajohtajia virka-asunnollaan Kesärannassa. Kokouksen osallistujat kävivät läpi hallituksen työmarkkinauudistuksia, jotka ovat herättäneet vastustusta palkansaajajärjestöissä.

Mitä jäi käteen? Pääministeri Orpo tapasi työmarkkinajohtajia Kesärannassa 30:14
Mitä jäi käteen? Pääministeri Orpo tapasi työmarkkinajohtajia Kesärannassa

SAK:n jäsenliitot ja STTK:lainen Ammattiliitto Pro käynnistivät tiistaina työtaistelutoimet vastustaakseen hallituksen kaavailemia muutoksia. Keskiviikkona järjestöjen ulosmarssit ja muut tapahtumat keskittyvät Lounais-Suomeen.

Pitkän linjan politiikan toimittaja Heikki Vento ei silti pidä hallituksen tämänhetkistä otetta sanelupolitiikkana. Vertauskohdaksi hän nostaa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen, joka muodostettiin 2015.

– Tilanne syksyn mittaan kärjistyi huomattavasti pidemmälle, kuin se nyt tällä hetkellä on. Mutta yleensä kyllä tällaiset asiat sovitaan, Vento sanoo. 

Uosukainen selventää, että nyt kyse on siitä, että työmarkkinoita halutaan viedä kohti paikallista sopimista ja löysempää järjestelmää. Missään pohjoismaissa hallitus ei yksin työmarkkinoista päätä, mutta silti Suomessa uudistuksia on jäykempää viedä läpi.

– Esimerkiksi Tanskassa irtisanomissuojaa on alennettu, mutta sitä vastaan on turvaa työntekijöille, Uosukainen kertoo.

– Suomen talous- ja työllisyystilanteen valossa uudistuksia tarvittaisiin. Mutta puuttuu kyky yhteistyöhön.

Lue myös:

    Uusimmat