Poliisiylijohtaja Kolehmainen: Suomen turvallisuustilanne on muuttunut, nämä hetket syöpyneet mieleen virkakaudella – "Tapauksia, jotka muistaa loppuelämänsä"

Poliisiylijohtaja Kolehmainen: Suomen turvallisuustilanne on muuttunut, nämä hetket syöpyneet mieleen virkakaudella –"Tapauksia, jotka muistaa loppuelämänsä" 14:49
Katso videolta erikoishaastattelu: Näin Seppo Kolehmainen arvioi Suomen turvallisuusympäristön muutosta.

Viidessä vuodessa Suomen turvallisuusympäristö on muuttunut todella paljon, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Kolehmainen nimitettiin virkaansa kesällä 2015 ja tänä vuonna hän sai viiden vuoden jatkopestin.

Kolehmainen luettelee mieleen painuneita tapauksia ensimmäiseltä viisivuotiskaudeltaan: turvapaikanhakijat, Vihdin poliisiampuminen, Turun terroripuukotus, EU:n puheenjohtajuuskausi, Kuopion miekkasurma, Porvoon poliisiampumiset ja koronavirus.

– Nämä ovat tapauksia, jotka muistaa loppuelämänsä.

Onko Suomi nyt turvallisempi kuin 2015?

– Toivon mukaan on, Kolehmainen toteaa. Hänen mukaansa suomalainen poliisi pärjäsi näissä tilanteissa.

Miltä 2025 näyttää?

– Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, Kolehmainen sanoo, koska monet kansainväliset asiat vaikuttavat siihen.

– Jos nyt pelkistää, niin kyllä meillä syrjäytyminen on suurin uhka ja siitä linkitykset päihteiden käyttöön. Rikosten kokonaismäärä ehkä laskee, mutta rikokset kasaantuvat entistä pienemmälle osalle porukkaa.

Hän nostaa esiin myös nettirikollisuuden monet muodot.

Kolehmaisen mukaan Suomessa ei ole tarpeeksi poliiseja.

– Vuonna 2010 meillä oli noin kahdeksantuhatta poliisia ja siitä maailma on eksponentiaalisesti muuttunut.

Nyt poliiseja on vajaa 7400.

– Itse jos saisin toivoa miellä olisi vähintään 8000 poliisia, mielellään ylikin.

Katso jutun alusta löytyvältä videolta pidempi, 15 minuutin versio Rikospaikan keskiviikon haastattelusta. Haastattelussa käsitellään myös muun muassa terroriuhkaa, raaistuvaa väkivaltaa, poliisien toimivaltuuksia, maahanmuuttajien tilannetta ja kouluväkivaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat