Mainos

Poliisin voimankäyttö järkyttää Espanjassa: "Näin, kun poliisi iski vanhaa miestä kasvoihin"

Katalonialaisten osallistumista Espanjan laittomaksi julistamaan itsenäisyysäänestykseen on tänään tukahdutettu voimatoimin.

Espanjan keskushallinnon ohjeistama mellakkapoliisi on sulkenut äänestyspaikkoja yksitellen ja takavarikoinut vaaliuurnia.

Yhteenotoissa on Katalonian terveysviranomaisen mukaan vahvistettu loukkaantuneen ainakin 90 ihmistä. Lähes 340 ihmistä on käynyt sairaalassa tai terveyskeskuksessa, aluehallinnon terveysviranomainen kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Espanjan poliisi on torjunut sitä vastaan esitettyjä syytöksiä liiallisesta voimankäytöstä vetoamalla lain puolustamiseen.

3:39

Rauhanomaiseen vastarintaan vastattiin pampuin

Yksi voimatoimin suljetuista äänestyspaikoista on Escola Pia Sant Antonin koulu Barcelonan keskustassa. Pampuin ja kumiluotiasein varustautuneita mellakkapoliiseja saapui paikalle alkuiltapäivästä kymmeniä. Pelkästään poliisiautoja oli kolmisenkymmentä, ja letkaa seurasi kolme ambulanssia.

Poliisin saapuessa äänestyspaikan sisällä olevat ihmiset laskivat koulun rautaverkon alas ja ulkona äänestäjät istuivat maahan koulun eteen tarkoituksenaan estää poliisin pääsy sisään äänestyspaikalle. Poliisi vastasi rauhanomaiseen vastarintaan hyvin suoraviivaisesti: äänestäjät poistettiin paikalta pamputtamalla, potkimalla ja lyömällä. Vain muutaman kymmenen metrin päässä poliisi hajotti raivostunutta väkijoukkoa kumiluodein, jolloin monet pakenivat hätääntyneinä paikalta.

Ivan Perez, 17, joutui poliisin pamputtamaksi istuessaan muiden äänestäjien kanssa koulun edustalla.

–  Poliisi löi minua pampulla selkään, ja näin lähellä istuneen vanhemman miehen kasvojen vuotavan verta poliisien iskettyä häntä kasvoihin, Perez kertoi heti välikohtauksen jälkeen.

Perez on Escola Pia Sant Antonin koulun oppilas ja oli tullut paikalle äitinsä seuraksi äänestämään. Molemmat olivat tapahtuneesta silminnähden järkyttyneitä. Paikalla olleet ambulanssikuskit vahvistivat hoitaneensa välikohtauksessa haavoittuneita.

Tilannetta hyvin läheltä pääsi seuraamaan myös Neus Frigole, 31, joka jäi äänestyspaikan sisälle poliisin saapuessa paikalle.

–  Ihmiset odottivat sisällä rauhallisesti, kunnes poliisi sai rikottua rautaverkon ja tuli takavarikoimaan vaaliuurnan.

Frigole oli saapunut äänestämään Katalonian itsenäisyyden puolesta, mutta sanoi odottaneensa poliisin voimatoimia keskushallituksen puolelta.

–  Äänestyksen estäminen ei pysäytä katalaanien itsenäistymishaluja, päinvastoin.

Poliisin väkivaltaisen käytöksen hän olettaa saavan paljon kansainvälistä kritiikkiä osakseen. Frigole katsoo katalonialaisten joka tapauksessa selviytyvän vaalipäivästä voittajina, sillä "tänään koko maailma näkee millaisia me katalaanit olemme ja kuinka rumasti espanjalaiset meitä kohtelevat".

"Ihmiset todella haluavat lähteä Espanjasta"

Vielä puolen päivän aikaan koulun edustan tilanne oli rauhallinen ja edustalla kiemurteli satojen äänestämään pyrkivien ihmisten jono. Hyvissä ajoin äänestämään oli saapunut myös katalaanipariskunta. Sukunimensä salannut Alicia, 51, ja José Antonio Lozano, 57, kertoivat aikovansa äänestää Katalonian itsenäistymisen puolesta. He kokevat, että Espanjan keskushallitus jarruttaa Katalonian kehitystä matkalla moderniksi eurooppalaiseksi valtioksi. Monien katalaanien tapaan Aliciaa ja Lozanoa harmittavat myös rikkaan Katalonian maksamat verot, joilla "ylläpidetään muita, köyhempiä Espanjan osia". Kumpikin pitää keskushallituksen viimeaikaisia voimatoimia jatkumona Francon diktatuurin aikana alkaneelle Katalonian alistamiselle.

–  Laillisen itsenäistymisäänestyksen järjestelmällisesti kieltämällä keskushallitus on saanut aikaan sen, että ihmiset todella haluavat lähteä Espanjasta. Jos olisimme saaneet vapaasti päättää kuten Skotlanti teki, olisimme todennäköisesti äänestäneet Espanjassa pysymisen puolesta.

Lozano pitää tämänhetkistä keskushallitusta diktatuurina.

–  Kun ihmiset eivät saa vapaasti ilmaista mielipidettään, kyse ei ole enää demokratiasta. 

1:45

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja