Poliisi varoittaa jälleen tärkeästä asiasta: Muista tämä, kun kuljetat lasta autolla talvella

Näin käytät turvakaukaloa oikein ja varmistat lapsesi turvallisuuden 10:41

Jos lapsella on päällään paksut talvitamineet ja laitat hänet kiinni turvaistuimeen, voi turvavyö jäädä liian löysälle. Lasta ei kuitenkaan tarvitse jättää palelemaan turvallisuuden tähden, sillä voit laittaa turvavöillä kiinnitetyn lapsen päälle takin tai peiton.

Oikein asetettu lastenistuin voi pelastaa lapsesi hengen. On kuitenkin eräs asia, mitä ei välttämättä tule ajatelleeksi, kun pikkuisen laittaa turvaistuimeen. Tämä vaara on olemassa aina talvisin.

Kyse on nimittäin lasten talvitakeista. Vaikka takki pitääkin pienet piltit lämpiminä, se voi pahimmassa tapauksessa koitua pikkuisen kohtaloksi.

Tästä asiasta Yhdysvaltain Iowassa sijaitsevan Cedar Rapidsin kaupungin poliisilaitos kirjoitti asiasta varoituksen Facebook-sivulleen.

”Kylmät kelit ovat täällä! Varmista, että lapsesi istuu oikein ja hänen turvavyönsä on kunnolla kiinni. Paksun talvivaatetuksen takia lapsia ei saada kiinni turvallisesti, kirjoituksessa lukee. 

Kaikki eivät tiedä vaarasta

– Monet vanhemmat ovat sanoneet, ”luoja, meillä ei ollut tästä aavistustakaan, en tiennyt tätä”, kertoo poliisilaitoksen virkailija Shannon Shampson  Wjla.com-sivustolle.

Poliisilaitos haluaa valistaa vanhempia siitä, että tuhdit talvitamineet saattavat vaarantaa lapsen turvallisuuden turvaistuimesta huolimatta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Jos lapsilla on yllään paksut talvitakit ja he joutuvat kolariin, kaikki pusertuu kasaan, Sampson selittää.

Sampson demonstroi asiaa Wjla.com-sivuston toimittajalle vauvanuken avulla. Vaikka lapsi näyttäisi olevan tiukasti kiinni ja turvassa istuessaan turvaistuimessa takki päällä, todellisuus saattaa olla toinen.

Takin vuoksi turvavyön ja lapsen väliin saattaa jäädä jopa millimetrejä ilmaa. Turvavyö ei välttämättä pidä lasta istuimessa ja hän voi jopa lennähtää siitä pois, jos vyö on kovin löysällä.

Cedar Rapidsin turvallisuusviestinnän koordinaattori Greg Buelow kertoo, että kolarissa ihmisen keho liikkuu, kunnes turvavyö pysäyttää sen. Lapsi voi loukkaantua vakavasti, jos turvavyöt ovat liian löysällä. Hänen kehonsa tai sisäelimensä voivat ottaa törmäyksessä pahastikin osumaa.

Eron huomaa, kun laittaa lapsen kiinni takki päällä ja sen jälkeen ilman sitä. Mikäli pystyt nipistämään sormiesi väliin turvavyötä lapsen rintakehän kohdalla, vyö on liian löysällä. Jos et pysty nipistämään sitä, se on tarpeeksi tiukka.

Jos talvitakin vuoksi tilaa jää liikaa, lasta ei kuitenkaan tarvitse jättää palelemaan. Sampson vinkkaa, että turvaistuimeen kiinnitetyn lapsen ylle voi levittää peiton tai takin.

Lähde: Wjla.com

Lue myös:

    Uusimmat