Mies yritti houkutella 10-vuotiasta tyttöä autoonsa – yksinkertainen salasanakikka pelasti sieppaukselta

10-vuotiaan äiti kertoo, että tuntematon mies yritti houkutella hänen tytärtään autoonsa, kun tyttö oli kävelemässä ystävänsä kanssa. Äidin mukaan tytön pelastukseksi koitui kikka, jonka he olivat kehittäneet tällaisten tilanteiden varalle.

Viranomaiset kertoivat, että 10-vuotias tyttö saattoi pelastua kidnappaukselta siksi, että lapsi keksi kysyä tuntemattomalta mieheltä ”salasanaa”.

Tyttö oli kävelemässä ystävänsä kanssa San Tan Valleyssa Phoenixissa hieman ennen neljää iltapäivällä viime keskiviikkona, kun valkoinen katumaasturi ajoi heidän luokseen. Pinalin piirikunnan poliisin mukaan autoa ajoi mies, joka vaati tyttöä nousemaan kyytiin. Mies kertoi tytölle, että tämän veli oli joutunut vakavaan onnettomuuteen, ja että hänen piti tulla mukaan.

Tyttö ei kuitenkaan noussut kyytiin, vaan kysyi mieheltä ”salasanaa”, jonka hän oli valinnut vanhempiensa kanssa, mikäli tällainen tilanne tulisi eteen. Mies ei tiennyt vastausta ja ajoi tiehensä ilman tyttöä.

Poliisi kiittelee vanhempia

Piirikunnan sheriffi Mark Lamb kiittelee vanhempien toimintaa tiedotteessaan:

– Toivomme, että tämä kannustaisi vanhempia keskustelemaan ja suunnittelemaan lasten kanssa, miten kyseisessä tilanteessa pitäisi toimia.

Tytön äiti Brenda James kertoi olevansa helpottunut ja myös ylpeä siitä, että tyttärensä tiesi, mitä hänen pitää sanoa.

– Keksimme turvasanan, ja tällä kertaa se pelasti tyttäreni hengen, äiti kertoi Fox 10 Phoenix -sivustolle.

– En olisi ikinä uskonut, että sille tulisi käyttöä, mutta olen ylpeä siitä, että hän tiesi, miten toimia.

Huffington Post -lehden tietojen mukaan mies oli peittänyt kasvonsa kädellään puhuessaan tytöille. Poliisi etsii häntä edelleen. Mies on oletettavasti vaaleaihoinen, iältään suurin piirtein neljänkymmenen ja hänellä on lyhyt parta. Hänen autonsa oli Ford Explorerin kaltainen.

Sheriffin mukaan muut naapuruston lapset olivat nähneet samaisen auton kiertelemässä puiston ympärillä useaan otteeseen päivän aikana.

Puhu turvallisuudesta lapsille

Englanninkielisellä Kids Health -sivustolla on lisää vinkkejä siihen, miten lasta voisi suojella vastaavilta tilanteilta. Yksi keino on se, että ei kirjoita lasten nimiä heidän vaatteisiinsa tai reppuihinsa, koska lapsilla on taipumus luottaa niihin aikuisiin, jotka tietävät heidän nimensä.

Sivusto suosittelee myös, että lapsista otettaisiin puolen vuoden välein kuva. Se on ensimmäisiä asioita, joita viranomaiset pyytävät, mikäli lapsi katoaa.

Vanhempien kannattaisi myös jutella lasten kanssa siitä, miten netissä liikutaan turvallisesti. Lapsille kannattaa opettaa esimerkiksi se, että henkilökohtaisia tietoja tai kuvia ei kannata koskaan luovuttaa mihinkään. Vanhempien pitäisi myös olla perillä siitä, mitä lapset netissä puuhaavat ja tietää heidän mahdollisista ”nettiystävistään”.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja