Poliisi narautti patsasvarkaat – "Tyhmän rikoksen ylistyslaulu"

Poliisin mukaan patsaita on pilkottu osiin, jotta ne eivät olisi helposti tunnistettavissa.

Poliisi epäilee kahta miestä Tampereen ja Lappeenrannan patsasvarkauksista. He ovat viikonloppuna kuulusteluissa myöntäneet osallisuutensa rikoksiin, kertoo Sisä-Suomen poliisi.

Kiinniottoja on tehty yhteistyössä muiden poliisilaitosten kanssa Turussa ja Oulussa. Tutkinnassa ovat lisäksi auttaneet metallinostoliikkeet ympäri Suomen.

Tutkinnan kohteina olevat teokset ovat poliisin mukaan Tampereella Kalapoika-niminen veistos ja kirjailija Lauri Viidan pronssinen muistomerkki Betonimyllystä runon siivet sekä Lappeenrannassa Tiurun entisen sairaalan pihalla sijainnut Kurjet-veistos.

Patsaita leikattiin osiin

Poliisin mukaan patsaita on pilkottu pienempiin osiin, jotta ne eivät olisi helposti tunnistettavissa. Epäillyillä on poliisin mukaan ollut käytössään patsaiden osien siirtämiseksi ja leikkaamiseksi lava-auto ja sähkötyökaluja.

– Rikoksia voi kuvailla tyhmän rikoksen ylistyslauluna. Kulttuurihistoriallisesti korvaamattomia ja jo materiaalisesti satoja tuhansia euroja maksavia patsaita on vahingoitettu leikkaamalla ja siirtämällä vain vähäisen, muutaman sadan keräysmetallista saatavan euron johdosta, poliisin tiedotteessa sanotaan.

– Patsaiden siirtämiseen ja pilkkomiseen on mitättömän hyödyn lisäksi käytetty lukemattomien tuntien työmäärä. Jo yksittäisestä tutkinnan kohteena olevasta rikosnimikkeestä on säädetty ankarimpana rangaistuksena neljä vuotta vankeutta. Rikoksia ei siis kenenkään näkökulmasta voi katsoa kannattaviksi kenellekään asianosaisista. Ei myöskään tekijöille, tiedotteessa jatketaan.

Poliisi kertoo tietävänsä patsaiden nykyiset sijainnit. Patsaiden osat palautetaan omistajatahoille mahdollisimman kattavasti. Poliisi ei kuitenkaan ota kantaa siihen, onko patsaiden korjaaminen mahdollista.

Lappeenrannassa epäilty teko tapahtui poliisin mukaan lokakuun 6. päivänä ja Tampereella epäillyt teot lokakuun 11. ja 12. päivän välisenä aikana.

Poliisi tutkii tapauksia törkeinä varkauksina sekä törkeinä vahingontekoina. Epäillyt on määrätty matkustuskieltoon.

 

Lue myös:

    Uusimmat