Mainos

Poliisi ei palauta takavarikoimiaan hakaristilippuja "ainakaan toistaiseksi" – hakaristi ei sinänsä kielletty symboli

1:45

Poliisi ei palauta mielenosoittajilta itsenäisyyspäivänä Helsingissä takavarikoimiaan hakaristilippuja ainakaan toistaiseksi.

Liput pidetään takavarikossa vähintäänkin tapauksen esitutkinnan valmistumiseen asti, kertoi tutkinnanjohtaja Pekka Hätönen perjantaiaamuna.

Hakaristi ei ole hänen mukaansa Suomessa sinänsä kielletty symboli.

Koska hakaristiliput kuitenkin olivat näkyvissä keskeisellä paikalla mielenosoituksessa, on Hätösen mukaan syytä selvittää, oliko kyseessä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Ennen kokematon tilanne poliisille 

Helsingissä itsenäisyyspäivän kuluessa kiinni otetut 20 henkilöä oli kaikki vapautettu jo yöllä, kerrottiin poliisista perjantaiaamuna.

Heistä neljä otettiin kiinni, kun poliisi poisti hakaristilippuja Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkueelta.

Kun uusnatsijärjestön mielenosoituskulkue lähti liikkeelle suuret hakaristiliput kulkueen kärjessä, oli poliisikin uuden tilanteen edessä. Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan mielenilmauksissa ei ole aiemmin hakaristilippuja nähty.

Poliisi poisti liput mielenosoittajilta kulkueen edettyä muutama sata metriä. Ensin poliisi kehotti mielenosoittajia poistamaan liput, ja kun siihen ei vapaaehtoisesti suostuttu, poliisi otti liput pois pakolla.

– Tämä oli vahvasti vallitsevan oikeus- ja moraalikäsityksen vastaista toimintaa ja sitten täytyy todeta se, että hakaristilippuun liittyy voimakas rasistinen ja syrjivä viesti, Hakola sanoi torstai-iltana.

Hän lisäsi, että hakaristiliput olisivat voineet provosoida ylilyönteihin.

Uusnatsikulkueesta kiinni otettu nelikko ei saanut torstaina sakkoja, mutta tapaukseen liittyvä rikostutkinta on käynnistetty.

Useille rikesakkoja 

Myöhemmin itsenäisyyspäivän iltana otettiin kaksi ihmistä kiinni, jotka yrittivät poliisin mukaan häiritä äärioikeiston 612-kulkuetta.

Lisäksi loppuillasta otettiin kiinni 14 ihmistä Pikkuparlamentin puistossa järjestetyn mielenosoituksen yhteydessä. He osallistuivat Suomen kansa ensin -liikkeen sekä Reformi-liikkeen järjestämään mielenilmaukseen.

Kokoontumisesta oli ilmoitettu poliisille ja sen oli kerrottu päättyvän kello 23:een mennessä.

– Sen jälkeen poliisi meni paikalle, neuvotteli ja antoi määräyksen poistua. Muutoin sieltä henkilöt poistuivat, mutta 14 ihmistä ei noudattanut poliisin antamaa määräystä, kertoi ylikomisario Pekka Höök perjantain vastaisena yönä.

Sekä 612-kulkuetta häirinnyt kaksikko että Pikkuparlamentin luota kiinni otetut 14 ihmistä saivat rikesakon, kerrottiin Helsingin poliisista.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja