Poliisi ärähtää driftaus-villityksestä – "Nuorten miesten uhmakkutta ja kehittymätöntä riskin hallintaa"

Autokouluopettajat: Nuorten liikennekäyttäytymisessä korjattavaa 7:53
Autokouluopettajien mukaan nuorten liikennekäyttäytymisessä on korjattavaa. Tämä kaikki ajotavoissa on vikana.

Lapissa poliisi on nostanut esille huolensa nuorten miesten harrastamasta auton luisuttamisesta. Driftaukseksikin kutsuttu toiminta on vastoin lakia ja vaarantaa muut tienkäyttäjät.

Ylikonstaapeli Jarkko Rytilahti Lapin poliisista kertoo, että ilmiö nähdään vuosittain talvikelien saapuessa ja ongelmat jatkuvat monesti lumien sulamiseen asti.

Tien pinnan muuttuessa liukkaaksi autoja tarkoituksella sivuluisutetaan pitkiäkin matkoja ja kovassa vauhdissa, pahimmillaan tiheämmin asutulla alueella. Liukkaalla kelillä tämä onnistuu monenlaisilla autoilla.

– Se voi pahimmillaan aiheuttaa pahaakin vaaraa muille tienkäyttäjien turvalliselle, Rytilahti kuvailee.

Ajokortti voi lähteä hyllylle temppuilusta

Koska toiminta on rangaistavaa, seuraa kiinnijääneelle henkilölle sanktioita. Osa pääsee pienemmillä seurauksilla, mutta vakavemmasta piittaamattomuudesta liikenneturvallisuutta kohtaan seuraa ajokieltoa.

Teon vakavuutta arvioidaan kokonaisuutena. Siihen vaikuttaa esimerkiksi vaarassa olevien henkilöiden määrä, ajo-olosuhteet sekä tekopaikka. On eri asia hurjastella taajamasas kuin tyhjällä parkkipaikalla. 

Silläkin on väliä luonnollisesti väliä, kuinka pitkiä matkoja ja missä vauhdissa liikennelakeja rikotaan.

– Huomaa sitten, että tässä ollaan rallia ajamassa, Rytilahti kuvailee.

"Nuorten miesten uhmakkutta ja kehittymätöntä riskin hallintaa"

Rytilahti kuvailee luisuttamista pääasiassa nuorten miesten toiminnaksi, vaikka satunnaisesti jotkin muutkin toimintaan syyllistyvät. Kyse on nuorten voimiensa tunnossa olevien miesten näyttämisen halusta.

– Nuorten miesten uhmakkutta ja kehittymätöntä riskin hallintaa, Rytilahti arvioi.

Poliisi toivoo, että asian nostaminen julkisuuteen herättää keskustelua harkitsemattoman autolla leikkimisen vaaroista ja saa tienkäyttäjät harkitsemaan toimintaansa.

– Ettei kenenkään tarvitse loukkaantua tai kuolla.

Lue myös:

    Uusimmat