Pokerimies Aki yllättyi pörssiin listautuneen Fodelian kurssinoususta ja tahkosi parissa päivässä 40 000 euron voitot

Sijoittaja ja pokeriammattilainen Aki Pyysing rahasti viime viikolla pörssiin listautuneen Fodelian kovan kurssinousun saman tien.

Pyysing kertoo myyneensä koko Fodelia-pottinsa, osan yhtiön ensimmäisenä pörssipäivänä ja loput toisena päivänä. Valmisruoka- ja snack-yhtiö Fodelia aloitti First Northissa viime viikon tiistaina 26. marraskuuta.

Lähditkö alun perinkin mukaan pelkän pikavoiton toivossa vai miksi myit niin nopeasti?

– Haen toki pikavoittojakin, mutta nyt syynä oli se, että Fodelian kurssi nousi paljon enemmän kuin odotin, Pyysing perustelee myyntiään.

Hän muistuttaa sijoitusfilosofiansa olevan se, että ostaa halvalla ja myy kalliilla.

First Northiin listattu Fodelian osake ampaisi heti ensimmäisenä pörssipäivänä 21 prosenttia 4,30 euron listautumishinnasta 5,20 euroon. Toisen pörssipäivän jälkeen nousua listautumishinnasta oli tullut yhteensä 35 prosenttia ja osake sulkeutui 5,80 euroon.

Kun kauppaa on nyt käyty viikon verran, osake on liikkunut noin 5,70 euron tuntumassa.

Pyysing sanoo, että olisi ollut valmis olemaan yhtiössä pidempiaikainenkin omistaja, ellei kurssinousu olisi ollut niin hurjaa.

– Kun jouduin arpomaan osallistumistani listautumisantiin silloin, kun yhtiö hinnoiteltiin 30 miljoonan euron arvoiseksi, ja sitten markkina-arvo nouseekin 40 miljoonaan euroon, se on selkeästi enemmän kuin osasin kuvitella, Pyysing sanoo.

”Myyntipäätös voi osoittautua myös virheeksi”

Myynneissä ei kuitenkaan ollut kyse Pyysingin epäluottamuksesta yhtiöön, vaikka hän muistuttaakin, että 40 miljoonan euron markkina-arvo tarkoittaa, että kaikkien ”kasvuskenaarioiden täytyy ylitoteutua”.

Hän sanoo alkaneensa uskoa yhtiöön syvennyttyään sen tarinaan, vaikka alun perin Fodelian toimiala olikin hänelle vieras.

Pyysing lähti Fodelian listautumisantiin mukaan isolla potilla eli 172 563 eurolla. Hänen sijoitusyhtiönsä Zeroman nousi Fodelian 15. suurimmaksi omistajaksi 0,6 prosentin osuudella eli 40 131 osakkeella.

Myymällä Fodelia-pottinsa Pyysing teki reilun 40 000 euron pikavoiton. Hän myi osan osakkeista jo Fodelian ensimmäisenä pörssipäivänä ja puolet toisena päivänä.

– Voi olla, että myyntipäätökseni voi myös osoittautua virheeksi, Pyysing sanoo.

Hän sanoo voivansa palata uudestaan Fodelian omistajaksi, jos kurssi hiipuu.

Fodelian listautumisanti ylimerkittiin 5,2-kertaisesti – yleisöanti peräti 10,8-kertaisesti – minkä vuoksi moni sijoittaja sai osakkeita toivomaansa pienemmän määrän.

"Maltillisesti hinnoiteltu"

Alma Talentin analyytikko Ari Rajala arvioi ennen Fodelian pörssialoitusta, että anti oli maltillisesti hinnoiteltu. Fodelian tulosperusteiset arvostusmittarit olivat kutakuinkin pörssin keskimääräistä tasoa. Tasearvostus sen sijaan oli pörssin keskitasoa korkeampi.

Jotta nykykurssi olisi perusteltu, pitäisi Fodelian tuloksen kasvaa käänteisen arvonmääritysmallin mukaan lähivuosina (seuraavat viisi vuotta) noin 20 prosentin vuosivauhtia ja pidemmällä tähtäimellä (10 vuotta) noin 13 prosentin vuosivauhtia. Periaatteessa se edellyttäisi myös liikevaihdolta vastaavaa kasvua.

Rajalan analyysin mukaan Fodelian kannattavuus on erinomainen, vakavaraisuus hyvä, toteutunut tuloskasvu korkea samoin kuin volyymikasvu. Sen sijaan tulos- ja volyymiodotukset ovat haastavat.

Fodelialla on analyytikkoseurantaa toistaiseksi vain yhdessä yhtiössä eli Inderesissä, joka on antanut osakkeelle lisää-suosituksen ja 5,50 euron tavoitehinnan.

Lue myös:

    Uusimmat