Pohjoismaiden pääministerit tapasivat Helsingissä – tässä ministerien tapaamiset kootusti

Presidentti Sauli Niinistö piti puheen pohjoismaiden neuvostossa 15:12
Presidentti Sauli Niinistö piti puheen Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa.

Pohjoismaiden pääministerit tapasivat Helsingissä tänään tiistaina Pohjoismaiden neuvoston istunnon yhteydessä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puheen varsinaisessa neuvoston kokouksessa. 

Pohjoismaiden pääministereillä oli erillinen kokous yhdessä Ahvenanmaan ja Grönlannin itsehallintoalueiden edustajien kanssa. He pitivät tiedotustilaisuuden tänään aamupäivällä.

Pohjoismaiden pääministerit pitävät tiedotustilaisuuden – suora lähetys 28:19
Pääministeri Sanna Marinin mukaan olisi tärkeää, että Unkari ja Turkki hyväksyisivät Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset mieluummin pian kuin myöhemmin.

– Kaikkien katseet ovat nyt Unkarissa ja Turkissa, joiden ratifiointia odotamme. Olisi tärkeää, että tämä tapahtuisi mieluummin pian kuin myöhemmin, pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi.

Marin ja Ruotsin tuore pääministeri Ulf Kristersson toistivat aiemmat lausuntonsa siitä, että Suomi ja Ruotsi tähtäävät puolustusliitto Naton jäseniksi yhtaikaa.

Kokouksessa käsiteltiin muun muassa Venäjän hyökkäyssodan seurauksia, Pohjoismaiden panosta vihreään siirtymään sekä Pohjoismaiden tavoitetta olla maailman kestävin ja yhtenäisin alue vuoteen 2030 mennessä.

Pääministerit osallistuivat Helsingissä myös Pohjoismaiden neuvoston istuntoon.

Pohjoismaiden neuvosto kutsui pohjoismaiset pääministerit tiista-iltapäivällä vuoropuheluun niin kutsutun huippukokouksen merkeissä.

Ministerikokousten puheenjohtajana toimii Norja, koska maa on tänä vuonna Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaa.

Presidentti Sauli Niinistö ehdotti puheensa jälkeen eduskunnassa, että Pohjoismaat kutsuisivat Yhdysvaltain presidentin yhdessä vieraakseen.

Vastaavantyyppinen yhteinen tapaaminen Pohjoismaissa on ollut viimeksi vuonna 2013 Tukholmassa, jossa Pohjoismaiden johtajat tapasivat Yhdysvaltain silloisen presidentin Barack Obaman.

Presidentti Niinistö vastaa toimittajien kysymyksiin 14:39
Katso myös: Presidentti Niinistö vastasi kansainvälisen median kysymyksiin Pohjoismaiden neuvoston kokouksen jälkeen Helsingissä.

Itse puheessaan Niinistö sai koko eduskuntasalin nauramaan kertomalla Obaman arvion pohjoisen kansoista. 

– Kannattaa muistaa myös, mitä presidentti Joe Biden sanoi vieraillessani Washingtonissa maaliskuussa. Hän totesi, että presidentti Obamalla oli tapana sanoa: "We'd be alright if we left everything to the Nordic countries, everything would be fine" (kaikki olisi hyvin, jos jättäisimme kaiken pohjoismaiden hoidettavaksi), Niinistö totesi.

– Taidamme olla samaa mieltä, Niinistö vitsaili. 

Presidentti Niinistö sai yleisön hymähtämään Pohjoismaiden neuvostossa 1:00
Katso, miten juhlapuhetta pitävä Niinistö sai yleisön nauramaan Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Helsingissä.



Lue myös:

    Uusimmat