Presidentti Niinistö: "Sodalle vaikea nähdä loppua – uskon, että selkärankamme kestää"

Presidentti Sauli Niinistö piti puheen pohjoismaiden neuvostossa 15:12
Presidentti Sauli Niinistön puhui Pohjoismaiden neuvostolle yhteistyön merkityksestä muuttuneessa turvallisuustilanteessa.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan pohjoismainen yhteistyö on aiempaakin tärkeämpää Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan takia. Myös kaasuputkiin kohdistuvan sabotaasin ja strategisten kohteiden lähellä lennätettävien dronejen kaltaiseen hybridivaikuttamiseen on hänen mukaansa vastattava yhdessä.

Sauli Niinistön mukaan maailmanpolitiikassa vallitsee tällä hetkellä kylmääkin sotaa hyisempi tunnelma. 

– Venäjän julma hyökkäys Ukrainaan toi sodan Eurooppaan. Kaikki Pohjoismaat tukevat Ukrainaa vankkumattomasti sen taistellessa oman vapautensa ja yhteisten arvojemme puolesta, Niinistö totesi puheessaan 70 vuotta täyttävän Pohjoismaiden neuvoston tapaamisessa Helsingissä.

Neuvosto perustettiin vuonna 1952 keskellä kylmää sotaa.

Viime viikkoina sota Ukrainassa on Niinistön mukaan siirtynyt jälleen uuteen vaiheeseen. 

– Venäjä on kiihdyttänyt ukrainalaisten kaupunkien ja infrastruktuurin tuhoamista siviilien kärsimyksestä ja sodan säännöistä piittaamatta. Vaikka Ukraina taistelee urheasti vastaan ja on edennyt huomattavasti, sodalle on vaikea nähdä loppua.

Suomi ja Ruotsi Natoon yhdessä

Suomen ja muiden pohjoismaiden turvallisuusympäristö on Niinistön mukaan muuttunut sodan myötä perustavanlaatuisesti.

– Havahduimme muutokseen viime vuoden lopulla Venäjän vaatiessa Naton laajenemisen pysäyttämistä. Suomi näki tämän yrityksenä kiistää valinnanvapautemme. Lopullisesti päätöksemme kypsyi Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan. 

Niinistön mukaan Suomella on hyvä keskusteluyhteys myös Turkin ja Unkarin kanssa, vaikka ne ovat viivyttäneet Naton ratifiointiprosessia.

– Olen vakuuttunut, että puuttuvatkin ratifioinnit toteutuvat. Ja kuten olen todennut: aloimme kulkea tätä polkua yhdessä Ruotsin kanssa ja yhdessä myös jatkamme. 

"Elämme vaarallista aikaa"

Niinistö kuvaa tämänhetkistä tilannetta ja aikaa ”vaaralliseksi”, jossa myös pohjoismaista hyvinvointivaltioajatusta koetellaan.

– Kaasuputkiin kohdistuva sabotaasi ja strategisten kohteiden lähistöllä lentävät dronet ovat esimerkkejä hybridivaikuttamisesta, johon meidän on näinä aikoina valmistauduttava. Tiedonvaihtomme on jatkuvaa.

Hänen mukaansa huoltovarmuuteen ja kriisivarautumiseen liittyvän yhteistyön on jatkuttava tiiviinä.

– Kriittinen infrastruktuurimme on monilla sektoreilla valtionrajat ylittävää. Meidän on pidettävä yhdessä huolta sen suojaamisesta. Kun varaudumme yhdessä, on turvamme vahvin. 

"Yhdessä pystymme suorituksiin, joihin emme edes tienneet kykenevämme"

Niinistön mukaan Venäjä käyttää nyt energia-asetta siinä toivossa, että eurooppalaisten selviytymis- ja palautumiskyky eivät murtuisi.

– Että läntinen yhtenäisyys alkaisi rakoilla ja tuki Ukrainalle horjua. Tässä se tekee virhearvion. Historia on osoittanut, että niin yksilöinä kuin kansakuntinakin löydämme itsestämme voimaa vaikeissa tilanteissa. Yhdessä ja yksin pystymme suorituksiin, joihin ehkä emme edes tienneet kykenevämme, Niinistö totesi.

– Äärimmäistä esimerkkiä tästä näyttävät ukrainalaiset. Meidän edessämme olevat haasteet ovat pieniä verrattuna siihen, mitä Ukraina kohtaa. Uskon vakaasti, että selkärankamme kestää.

Niinistö: Pohjoismainen ihanne on todellinen

Niinistö kommentoi myös maailmalla vallitsevaa käsitystä pohjoismaista ihanteellisina yhteiskuntina. 

– Taitaa vallita käsitys, että kaiken, mikä Pohjolasta tulee, täytyy olla hyvää. Kannattaisiko meidän hyödyntää tätä pohjoismaista brändiä vielä tehokkaammin? Sen sijaan, että teemme asioita yksin, voisimmeko nojautua politiikassamme entistä enemmän pohjoismaiseen brändiin? Niinistö pohti puheessaan.

– Liike-elämässä yrityksemme ovat usein toistensa kilpailijoita. (…) Voisimmeko katsoa ensin, missä meillä on synergioita?

Niinistö korosti lisäksi rauhan merkitystä pohjoismaisena hyveenä ja ideana.

– Haluan nostaa esiin vielä yhden aiheen, jonka vahvoja puolestapuhujia Pohjoismaat ovat perinteisesti olleet: rauhan. Joitain vuosia sitten Pohjoismainen ministerineuvosto julkaisi raportin pohjoismaisesta rauhan brändistä. Tätä osaa brändistämme meidän ei sovi hukata. Lopulta vain rauha on kestävän turvallisuuden perusta. 

Lue myös:

    Uusimmat