Niinistö ehdottaa yhteistä vierailukutsua Pohjoismailta Yhdysvaltain presidentille, tapaaminen voitaisiin järjestää Suomessa

Presidentti Niinistö vastaa toimittajien kysymyksiin 14:39
Katso myös: Presidentti Niinistö vastasi kansainvälisen median kysymyksiin Pohjoismaiden neuvoston kokouksen jälkeen Helsingissä.

Presidentti Sauli Niinistö ehdottaa, että Pohjoismaat kutsuisivat Yhdysvaltain presidentin yhdessä vieraakseen. Niinistö puhui asiasta Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Helsingissä.

Sauli Niinistö mainitsi, että Pohjoismaiden johtajat tekivät yhteisen matkan Valkoiseen taloon vuonna 2016. 

– Herättelin kyllä silloin ajatusta, että nyt meidän pitäisi olla tietysti kohtelias myös siihen suuntaan ja pyytää Yhdysvaltoja tänne yhteisesti meidän vieraaksemme. Siihen varmasti on Suomella valmiuksia, siihen on varmasti muillakin Pohjoismailla valmiuksia, Niinistö sanoi.

Vastaavantyyppinen yhteinen tapaaminen Pohjoismaissa on ollut viimeksi vuonna 2013 Tukholmassa, jossa Pohjoismaiden johtajat tapasivat Yhdysvaltain silloisen presidentin Barack Obaman.

Nyt vierailu voitaisiin Niinistön mukaan järjestää Suomessa.

– Nyt alankin olla vähän sitä mieltä, että kun minä sen keksin, miksei yhtä hyvin sitten Suomeen, Niinistö totesi lehdistäölle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Pohjoismaiden neuvoston kokouksen jälkeen.

Yhteistyötä yhteiseksi hyväksi

Venäjä-yhteistyöhön liittyen Niinistö kertoi keskustelleensa Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören kanssa siitä, että Venäjän naapurimaina tietyt käytännön asiat pitää yrittää edelleen hoitaa.

– Olen esittänyt esimerkkinä meriliikenteen Suomenlahdella, jossa on harjoitettu yhteistä valvontaa. Myös Viro on ollut siinä mukana.

Niinistö painotti, että yhteistyötä tehdään yhteiseksi hyväksi, jotta vältetään esimerkiksi siviilionnettomuudet. Hänen mukaansa on tärkeää, että tämän tyyppiset asiat saadaan edelleen sujumaan. 

Yhteydenpidon venäläisiin kansalaisjärjestöihin Niinistö arvioi tällä hetkellä äärimmäisen vaikeaksi. Hänen mukaansa Venäjälle meneminen tuskin onnistuu ja toisaalta on myös merkkejä siitä, että Venäjällä kansalaisliikkeiden edustajat ovat ja joutuvat olemaan äärimmäisen varovaisia. 

Lue myös:

    Uusimmat