Pohjois-Koreassa juhlittiin näyttävästi 70-vuotispäivää – ei ohjuksia, vaan kukkia ja ilmapalloja

Pohjois-Korean paraatissa kukkia, ilmapalloja ja Kim Jong-un 1:54

Pohjois-Koreassa on juhlittu näyttävästi maan perustamisen 70. vuotispäivää. Maan pääkaupungissa Pjonjangissa järjestetty sotilasparaati oli kuitenkin edellisvuosia maltillisempi. 

Yllä olevalta videolta voit katsoa uutisjutun aiheesta. 

Paraatista puutuivat muun muassa pitkän kantaman ohjukset. Mannertenvälisten ohjusten on arvioitu kykenevän iskevän Yhdysvaltoihin. 

CNN:n arvion mukaan Pohjois-Korea saattoi jättää kehittyneempien aseiden esittelyn sikseen, jotta se ei suututtaisi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia

Paraatissa tunnuttiin korostavan rauhaa ja taloudellista kasvua, arvioi Reuters. Paraatissa nähtiin ohjusten sijasta värikkäitä ilmapalloja ja kukkia. 70. syntymäpäivän yhteydessä ei nähty myöskään ydinkokeita kuten kahtena edellisvuonna.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un osallistui juhlallisuuksiin. Paikan päällä myös oli korkea-arvoinen edustaja Kiinasta. Kiinaa pidetään eristäytyneen Pohjois-Korean tärkeimpänä tukijana. Kim muun muassa tervehti hurraavaa yleisö käsikädessä Kiinan edustajan Li Zhanshun kanssa. 

Kim ei kuitenkaan pitänyt puhetta juhlallisuuksien yhteydessä, kertoo CNN. Tämä yksityiskohta poikkesi myös edellisvuosista. 

Paraati oli jaettu kahteen osaan. Sotilasosuudessa tuhannet sotilaat olivat pukeutuneet sotilasuniformuihin Pohjois-Korean historian eri vaiheilta, vuodesta 1948 tähän päivään. 

Juhlinta alkoi jo eilen parin tuhannen ihmisen kutsuvieraskonsertilla Pjongjangin sisästadionilla. 

Pohjois-Korea itsenäistyi vuonna 1948 kolme vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat Korean kahtia.

Lue myös:

    Uusimmat