Playoff-ennakko Tappara-Pelicans: Kirves katkaisee pelikaanien lennon

SM-liigan puolivälierien ensimmäiset koitokset pelataan perjantaina. MTV Sport purkaa jokaisen neljännesfinaaliparin lähtökohdat ja veikkaa otteluparin voittajan.

Viime keväänä finaaleihin asti yltäneen Tapparan tavoite tänä keväänä on kirkastaa hopeinen mitali. Runkosarjassa kirvesrinnat olivat vahvassa vedossa sijoittuen toiseksi. Puolivälierissä vastaan asettuu Pelicans, joka kepitti ensimmäisellä pudotuspelikierroksella HIFK:n. Vaihtopenkkien takana nähdään monissa liemissä keitetyt konkarit. Tapparan Jukka Rautakorpi ja Pelicansin Hannu Aravirta ovat playoff-historian kaksi kokeneinta päävalmentajaa.

Tapparan konemaisuus vakuuttaa

Ennen kauden alkua Tapparan kohdalla suurin kysymysmerkki liittyi sentteripelin riittävyyteen. Viime kauden liiderien Aleksander Barkovin ja Jarno Koskirannan poistuminen jätti ammottavan aukon keskikaistalle. Runkosarja osoitti, ettei Tappara jäänyt itkemään miesten perään.

Kanadalaissentteri Josh Green on ollut loistava hankinta. Isokokoinen Green on ulottuva, voimakas ja mainio maalineduspelaaja. Tomas Plihal on ottanut paikkansa puolustavana sentterinä. Siirtorajan lopulla KalPasta saapunut Jukka Voutilainen on kärsinyt käsivammasta, mutta on jo palannut harjoituksiin. Jan-Mikael Järvisen johtama kakkoskenttä on pysynyt samassa muodossa jo pitkään.

Tapparalta löytyy laidalta kosolti jalkanopeutta. Kristian Kuusela, Antti Erkinjuntti, Olli Palola ja Pekka Jormakka pitävät vauhtia ja kiekkokin pysyy mukana. Luovuudesta huolimatta Tappara pelaa todella kurinalaisesti kiekottomana, mutta myös kiekollisena. Oman pään varjelu on prioriteetti numero yksi ja Tapparan häirintäpeli menee usein sääntöjen rajamailla.

Maalivahti Juha Metsola loisti jo viime kaudella ja on ollut tällä sesongilla jopa piirun verran tasaisempi. Vuosi sitten Metsola hyytyi aavituksen pudotuspelien edetessä, joten nyt on mainio paikka parantaa. Puolustus tukee Metsolaa hyvin blokaten vetoja ja siivoten maalinedustaa tehokkaasti. Markus Kankaanperän ja Pekka Saravon rooli korostuu pudotuspeleissä entisestään.

Nick Bailen oli runkosarjassa todella tehokas. Muiden pakkien hyökkäyspään onnistumiset olivat vähissä. Oman pään varjelu on paljon paremmin hallussa. Tappara osaa parhaimmillaan tukkia keskialueen todella hyvin.

Löytääkö Pelicansilta yksi vaihde lisää?

Pelicans lähtee ottelusarjaan selvänä altavastaajana. Vaikka pussinokat piipahtivat syyskaudella jopa sarjan piikkipaikalla, niin pudotuspeleihin selviytyminen oli kelpo saavutus. Ensimmäisellä playoff-kierroksella Pelicans laittoi oman pään säppiin ja passitti HIFK:n kahdessa ottelussa kesälomalle.

Aravirran miehistö oli runkosarjan jälkimmäisellä puolikkaalla yksi sarjan parhaista ottelukohtaisella pistekeskiarvolla mitaten. Avainsana on tiivistynyt viisikkopeli. Vaikka ratkaisupotentiaalia on kohtuullisesti, niin maalintekokilpailussa Pelicans ei pärjää. Oman pään varjelu on kaiken keskiössä ja vastaiskujen kyttääminen on turkoosipaitojen paras ase.

Maalivahti Jere Myllyniemi on loistanut kurinalaisesti puolustavien viisikoiden avustuksella. Myllyniemi oli HIFK:ta vastaan mainiossa iskussa. Ennakkoon puntit ovat aikalailla tasan maalivahtien vertailussa.

Pelicansin pitää pystyä nostamaan kiekkokontrollia HIFK-sarjasta. Pelkkä oman maalin varjelu ei riitä Tapparaa vastaan. Avainmiehiltä vaaditaan rohkeutta sekä onnistumisia. Varsinkin Timo Pärssisen, Jesse Niinimäen, Tyler Redenbachin ja Vili Sopasen harteilla on paljon. Ylivoima on takellellut jo pitkään, vaikka taitoa löytyy riittävästi.

Lahtelaiset pyrkivät varmasti hämmentämään Tapparaa fyysisyydellä. Tällä kaudella törttöilyt vähemmälle jättänyt Ilkka Pikkarainen oli HIFK:ta vastaan loistava. Myös Kimmo Koskenkorva ja Juhani Tyrväinen taitavat vastustajan kuumentamisen.

Kauden keskinäiset ottelut:

14.09.2013 Pelicans - Tappara 3-2 ja
10.10.2013 Tappara - Pelicans 3-2
15.10.2013 Pelicans - Tappara 1-2 ja
12.12.2013 Pelicans - Tappara 1-4
25.01.2014 Tappara - Pelicans 4-1

Veikkaus:

Joukkueiden päävalmentajat Rautakorpi ja Aravirta ovat tunnetusti kovaäänisiä huutajia, jotka pyrkivät vaikuttamaan tuomaritoimintaan jatkuvasti. Ottelusarjan tuomarit joutuvat koville. Panosten noustessa saattaa läikkyä, mutta ylilyöntejä ei toivo kukaan.

Ennakkoon Tapparan paketti vaikuttaa eheältä. Pelicansin pitää puolustaa sitkeästi ja keksiä keinot Tapparan viisikon murtamiseksi. Lintuparvi pystyy horjuttamaan Tapparaa, mutta neljän voiton ottaminen taitaa olla liian kova urakka.

Tapparan kokonaispaketti on Pelicansille liikaa. Tappara jatkoon voitoin 4-1.

Lue myös:

    Uusimmat