Pitkittynyt yskä ja verenvuoto – näitä syövän merkkejä ei kannata sivuuttaa

Erilaiset oireet ovat kehon tapa viestittää, ettei kaikki ole kunnossa. Seuraavat hälytysmerkit voivat kertoa pahimmassa tapauksessa syövästä. 

Kaikissa oireet eivät aina kerro syövästä, mutta jos oireet jatkuvat useamman kuukauden tai kuulut riskiryhmään, seuraavia oireita ei kannata sivuuttaa. 

1. Turvonneet imusolmukkeet

Kun olet vilustunut, tunnet todennäköisesti turvonneet imusolmukkeet kaulallasi. Tämä tarkoittaa ainoastaan sitä, että kehosi taistelee sairautta vastaan. Jos kainalon, kaulan tai nivusten imusolmukkeiden turvotus ei kuitenkaan katoa muutaman kuukauden kuluessa, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. Turvonneet imusolmukkeet voivat olla merkki imusolmukesyövästä, jota esiintyy yleisesti myös nuorilla.

2. Värinmuutokset luomissa

Tappava ihosyöpä melonooma voi iskeä missä iässä tahansa, ja se voi ilmetä monessa eri muodossa. Erityisesti paljon ulkona viettävän kannattaa kiinnittää ylimääräistä huomiota ihoon. Jos olet huomannut luomen kasvavan tai vaihtavan väriä, ota yhteyttä lääkäriin.

Videolla asiantuntija kertoo, minkälaisiin luomiin kannattaa kiinnittää huomiota.

3:49

3. Pitkittynyt yskä tai käheys

Pitkittynyt yskä voi olla merkki keuhkosyövästä, varsinkin jos tupakoit runsaasti. Äänen käheys voi olla merkki myös kurkunpään tai kaulan syövästä, sillä kasvaimet vaikuttavat monesti äänihuulin tai niitä ohjaileviin hermoihin.

4. Muutokset vessakäynneissä

Vessatottumukset kertovat paljon terveydestämme. Lisääntynyt virtsaamistarve tai kipu voivat olla miehillä merkki eturauhassyövästä. Ummetus ja ripuli voivat puolestaan kertoa paksusuolensyövästä.

5. Selittämätön laihtuminen

Selittämätön painonlasku on hyvä syy huolestua. Tämä oire voi nimittäin viitatta paksusuolensyövän tai maksasyövän aiheuttamaan kuihtumisilmiöön. Kasvaimet vapauttavat yhdisteitä, jotka muuttavat aineenvaihduntaa ja vähentävät elimistön kykyä käyttää proteiinia ja kaloreita.

6. Viipyvä, selittämätön kipu

Jos kipu jatkuu kolme kuukautta tai kauemmin, eikä sille löydy järkevää selitystä, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Selittämätön kipu voi johtua syöpäkasvaimista, jotka painavat hermoja, luita tai elimiä. Etenkään pitkittynyttä vatsakipua ei kannata jättää huomioimatta. 

7. Selittämätön verenvuoto

Verinen lima voi olla merkki keuhkosyövästä, vessanpönttöön päätynyt veri puolestaan munuaisten-, virtsarakon- tai paksusuolen syövästä. Syöpäkasvaimet voivat vuotaa verta itse, mutta ne voivat myös vaurioittaa verisuonia aiheuttaen vuotoa. Älä odota liian kauaa tarkistuttaaksesi nämä oireet.

8. Parantumattomat haavat

Jotkut ihosyövät ilmenevät parantumattomina haavoina riippumatta siitä, missä päin kehoa ne sijaitsevat. Suussa esiintyvät haavaumat voivat olla merkki suusyövästä, varsinkin jos tupakoit tai käytät runsaasti alkoholia. Tarkistuta haavaumat lääkärillä, jos ne eivät parane 3–6 kuukauden kuluessa.

9. Nielemisongelmat

Nielemisvaikeudet voivat olla merkki kurkunpään tai kaulan alueen syöpäkasvaimista, jotka estävät nielun normaalin toiminnan. Nielemisvaikeudet voivat liittyä myös maha- tai ruokatorven syöpään. Vaikka nämä sairaudet ovat harvinaisia nuorilla, närästys ja refluksi lisäävät sairastumisriskiä.

Naisten tulisi muistaa tarkistuttaa rintansa säännöllisin väliajoin. 


Lähde: Men'sHealth 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja