Tarkkaile hälytysmerkkejä: Tällaiset vatsakivut viestivät ongelmista

Kaikki tietävät, että karkkipussin syöminen aiheuttaa vatsanväänteitä, mutta aina vatsakivuille ei löydy selitystä. Jos kipu on äkillistä ja kovaa, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. 

Seuraavassa on koottuna kahdeksan erilaista vatsakipua, jotka asiantuntijoiden mukaan tarvitsevat parantuakseen enemmän kuin pelkkää lepoa.

1. Äkillinen ja kova vatsakipu

Jos tunnet äkillistä ja voimakasta kipua keskellä vatsaa, saatat kärsiä vakavasta vatsakalvon tulehduksesta, joka vaatii välitöntä hoitoa. Tulehduksessa vatsakipu on usein todella kovaa, vatsapeitteet aristavat ja vatsalihakset ovat pingottuneet. Usein kipuun liittyy myös kuumeilua, oksentelua, olotilan heikkenemistä ja jopa sekavuutta. Jos kipu on tuskallista, hakeudu välittömästi lääkäriin, sillä tulehdus vaatii parantuakseen antibioottihoitoa. 

2. Vaikea vatsakipu rasvaisen aterian jälkeen

Jos huomaat makaavasi kaksin kerroin rasvaisen aterian jälkeen, voi kipu johtua sappirakosta. Rasvaisten ruokien syöminen aktivoi sappirakkoa ja saa sappirakon supistumaan, mikä voi laukaista voimakkaan kipukohtauksen. Kipu pahenee yleensä syömisen jälkeen ja kestää puolesta tunnista tuntiin.

Ylipaino ja yli 40-vuoden ikä kasvattavat alttiutta sappirakon sairauksille. Kivun kanssa ei kannata kärvistellä, sillä kipua voi helpottaa oikealla ruokavaliolla. Juttele lääkärisi kanssa löytääksesi juuri sinulle sopivan ruokavalion.  

3. Vasemmanpuoleinen alavatsakipu, joka pahenee liikkuessa

Voimistuvat alavatsakivut ja kuumeilu voivat joissain tapauksissa viestiä paksusuolen tulehduksesta. Sairaus on yleinen länsimaissa, ja sairastumisriski kasvaa iän myötä. Sitä esiintyy jopa 65 prosentilla yli 85-vuotiaista. Sairautta hoidetaan perinteisesti antibiooteilla, joten lääkäriin hakeutuminen on välttämätöntä. 

4. Kramppaava alavatsakipu, johon yhdistyy ummetusta tai ripulia

Jos sinulla on jatkuvia alavatsakipuja, joihin liittyy myös turvotusta, ripulia tai ummetusta, saatat kärsiä ärtyvän suolen oireyhtymästä. Kyseessä on erittäin yleinen vaiva, jota esiintyy ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta.

Oireyhtymään ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voi helpottaa ruokavaliolla, elintavoilla ja stressinhallinnalla. Jos oireet eivät helpotu itsehoidon myötä tai sinulla esiintyy muita oireita, kannattaa hakeutua tutkimuksiin.

5. Pistävä ylävatsakipu

Pistävä kipu tai paineen tuntu ylävatsassa juuri kylkiluiden alla voi viitata sydämeen liittyviin ongelmiin. Monet näistä oireista kärsivät syyttävät kivusta närästystä tai ruoansulatusongelmia, mutta oireet voivat viestiä myös jostain vakavammasta. Jos sinulla on diabetes, verenpainetauti tai hengenahdistusta, hakeudu välittömästi lääkäriin näiden oreiden ilmaannuttua.

6. Akuutti kipu oikealla puolella alavatsaa

Äkillinen kipu alavatsassasi oikealla puolella on merkki umpilisäkkeen tulehduksesta. Kipu alkaa usein navan alueelta ja pahenee ajan myötä. Umpilisäkkeen tulehdukseen liittyy usein myös kuumetta, joissain tapauksissa oksentelua, ummetusta ja ripulia.

Jos kipu ilmenee äkillisesti eikä häviä muutaman tunnin sisällä, hakeudu välittömästi lääkäriin. Umpilisäkkeen tulehdus vaatii leikkausta ja hoitomattomana se on hengenvaarallinen.

7. Epämääräinen ylävatsakipu, johon liittyy pahoinvointia

Erityisesti vanhemmilla ihmisillä epämääräinen ylävatsakipu, johon liittyy pahoinvointia ja röyhtäilyjä, on usein merkki sydänkohtauksesta. Myös selkäkipu, leuan kipu tai hengenahdistus voi kertoa hengenvaarasta. Jos näitä oireita esiintyy yhdessä ylävatsakivun kanssa, hakeudu välittömästi lääkäriin.

8. Viiltävä kipu alavatsassa

Viiltävä alavatsakipu, johon liittyy pahoinvointia, oksentelua, kuumetta ja vilunväristyksiä, on usein merkki munuaiskivistä. Usein kipu säteilee myös selkään. Hoitamattomana munuaiskivet voivat johtaa erilaisiin komplikaatioihin, kuten munuaisvaurioihin ja infektioihin. Jos kipu on kestämätön tai oireita jatkuu pidempään, kannattaa hakeutua jatkotutkimuksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja