Mainos

Pitkäaikainen politiikan toimittaja Matti Maunu: "Koivisto osui oikeaan hetkeen"

MTV:n pitkäaikainen politiikantoimittaja Matti Maunu muistaa edesmenneen presidentin Mauno Koiviston ennen kaikkea parlamentarismin palauttamisesta politiikkaan.

Presidentti Urho Kekkosen seuraajana Koivisto pysytteli ulkopolitiikassa tutuilla urilla. Sisäpolitiikassa ja siinä, miten politiikkaa tehtiin, presidentit kuitenkin erosivat selvästi, Maunu arvioi.

Keväällä 1981 Kekkonen yritti syrjäyttää Koiviston pääministerin pallilta. Kekkosen mielestä pääministeri oli jahkaillut liikaa talouspoliittisissa kiistoissa. Koivisto ei kuitenkaan suostunut eroamaan presidentin pyynnöstä huolimatta. Hän vetosi siihen, että hallituksen tulee nauttia eduskunnan, ei presidentin, luottamusta.

9:01

Presidentti Tarja Halonen sanoi MTV Uutisten Uutisextrassa, että Koivisto oli etenkin presidenttikauden alussa tärkeä oppi-isä hänelle.

– Koivisto osui oikeaan hetkeen oikealla aikaa.

– Kekkosen aikana oltiin niin syvällä epäparlamentaarisissa tavoissa, että Koiviston yksinkertainen toteamus siitä, miten hallituksen tulee nauttia eduskunnan luottamusta koettiin aivan uskomattoman hyvänä oivalluksena. Tänä päivänä se on aivan päivänselvä asia, Maunu sanoo.

Koiviston aikana presidentin valtaa riisuttiin ja toimikaudet rajattiin kahteen. Poliitikkona hän oli pidetty. 

– Kun aika on hänestä jättänyt, täytyy sanoa, että kyllä hän teki vaikuttavan työn, Maunu toteaa.

1:40

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.