Pitkä lentomatka edessä? Näin palaudut lennosta parhaiten!

Pitkän lennon jälkeen väsymys ja aikaero voivat viedä voimat moneksi päiväksi. Lennolta palautumista voi kuitenkin nopeuttaa noudattamalla näitä neuvoja.

Lentomatkustus on erityisen raskasta silloin, kun matka kestää useita tunteja ja aikaero painaa päälle.

USA Today listasi keinoja, joilla voi helpottaa aikaeroon sopeutumista ja lennolta palautumista.

1. Juo vettä

Lentokoneessa on kuiva ilma, joten vettä on syytä juoda runsaasti. Jos kehosi pääsee kuivumaan, palautuminenkin on hitaampaa. Lennolle kannattaa varata riittävästi juotavaa, mutta muista, että juomat voi ostaa vasta turvatarkastuksen jälkeen.

Lentokoneessa ei kannata juoda liikaa kahvia tai alkoholia, sillä ne poistavat nestettä kehosta. Vesi on lennolla paras nesteyttäjä. Muista juoda riittävästi vettä myös perillä, etenkin jos matkakohteessa on lämmin ilmasto.

2. Mieti, kannattaako lentokoneessa nukkua

Mieti etukäteen, kannattaako lentokoneessa nukkua vai pysytellä valveilla. Mikäli lentosi saapuu päämääräänsä illalla, lennolla kannattaa pysytellä hereillä vaikka väsyttäisikin. Jos lentosi saapuminen ajoittuu kohdemaassa aamuun, kannattaa matka-aika käyttää nukkumiseen. Näin sopeudut nopeammin kohdemaan päivärytmiin.

3. Muista jaloitella

Pitkillä lennoilla jaloittelu on tärkeää. Nouse välillä ylös ja kävele käytäviä edestakaisin, jotta veri pääsee kiertämään jaloissa hyvin. Jos et pääse liikkumaan riittävän usein, koita venytellä jalkojasi paikallasi. Liiallinen istuminen voi aiheuttaa jaloissa turvotusta tai pahimmillaan laskimoveritulpan.

4. Juo kahvia pysyäksesi hereillä

Jos lentosi saapuu aamulla perille, aamukahvi auttaa sinua pysymään hereillä. Aikaeroon sopeutumista auttaa myös, jos malttaa olla nukkumatta päiväunia. Jos saapuminen osuu iltaan, kannattaa välttää kofeiinipitoisia juomia, jotta sopeudut paremmin uuteen unirytmiin.

5. Aamujumppa auttaa pysymään virkeänä

Ensimmäisen perillä nukutun yön jälkeen pääset virkeämpänä liikkeelle, jos teet pienen aamutreenin. Pieni lenkki auringossa tai pikatreeni hotellin salilla saa sinut hereille heti aamusta. Myös aamu-uinti virkistää.

6. Sovi tapaamiset sisäiseen kelloosi sopiviksi

Jos olet työmatkalla, kannattaa tapaamiset sopia mahdollisuuksien mukaan niin, että aika sopii myös sisäiseen kelloosi. Jos kehosi ei ole vielä sopeutunut uuteen aikaan, ja on sitä mieltä, että aamukokouksen aikaan on vielä yö, et voi olla virkeimmilläsi. 

Lähde: USA Today

Jos matkalla sairastuu, kuka korvaa ja mitä? Vastaava lääkäri Ari Kinnunen ja OP:n vahinkovakuutuksen korvauspalvelun johtaja Antti Huhtala keskustelivat asiasta Studio55.fi-lähetyksessä 28.1.2016.

Sairaana matkalla - kuka korvaa ja mitä? 25:25

Lue myös:

    Uusimmat