Mainos

Pitkä hyytävä odotus päättyy vihdoin – ensi viikolla hätyytellään jopa 30 astetta: "Kirkkaasti paras lomaviikko"

Ensi viikolla ilmavirtaukset kääntyvät viimein Suomen kannalta myönteisiksi, ja Etelä-Euroopan lämmin ilmavirta siivittää lämpötilat todennäköisesti kuluneen kesän ennätyslukemiin, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Viikonloppu on vielä epävakainen, ja Etelä- ja Keski-Suomessa tulee ukkoskuuroja. Salamoita on kuluneen kesän aikana havaittu jopa poikkeuksellisen vähän, mutta salamatilastot tulevat karttumaan lähipäivien aikana.

Katsomo-video ei ole saatavilla


– Lauantai on tämän kesän mittakaavassa Etelä- ja Keski-Suomessa merkittävä ukkospäivä, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas.

Lämpötilat ovat viikonlopun ajan pohjoisessa alhaisia: siellä jäädään monin paikoin vain 15 asteeseen tai sen alapuolelle. Auringonpaisteessa mittari voi kivuta 20 asteen paikkeille tai hieman sen yläpuolelle etelässä.

Useana päivänä helleraja rikki

Ensi viikolla ilmavirtaukset kääntyvät Suomen kannalta suotuisiksi, ja Etelä-Euroopasta virtaa lämmintä ilmaa. Koko maahan on luvassa kesän lämpimin viikko ihan pohjoisinta Lappia myöten.

– On todennäköistä, että useampana päivänä menee helleraja rikki jossain päin Suomea. Jopa 30 astetta hätyytellään.

Mäntykannas pitää todennäköisenä, että tämän kesän lämpöennätys menee ainakin uusiksi. Tähän asti korkein lukema, 27 astetta, mitattiin toukokuussa.

Mäntykannas huomauttaa, että nyt kannattaa iloita lämmöstä täysillä, koska helleaalto voi jäädä tilapäiseksi.

– Niille, jotka ovat lämpöä haikailleet, niin nyt sitä on luvassa. Se on ihan kirkkaasti paras lomaviikko, joten kannattaa repiä kaikki ilo irti!

Lopulliset lämpötilat riippuvat kahdesta tekijästä: Skandinavian eteläosaan sijoittuvan matalapaineen lopullisesta sijainnista ja siihen liittyvien sadealueiden reitistä.

Korkeimmat hellehuiput voivat jäädä saavuttamatta, jos pilvisyys on runsasta, mutta nyt näyttää todennäköiseltä, että hellelukemille päästäneen useampana päivänä ensi viikolla.

Suomeen saapuva ilmamassa on sen verran lämmintä, että aurinkoisina hetkinä päästään parhaimmillaan kautta maan noin 25–28 asteeseen, mutta pilviä ja sateitakin on tyrkyllä ja niiden alla lämpötila jää lähemmäs 20 astetta.

Katso 102 paikkakunnan ennuste tuleville päiville. Jos ennuste ei näy, voit katsoa sen tästä.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.