Mainos

Pitäisikö treenivaatteet pestä jokaisen käyttökerran jälkeen?

Urheillessa tulee tunnetusti hikoiltua. Pitääkö urheiluvaatteet pestä joka ikisen käytön jälkeen – ja mikä onkaan paras tapa päästä eroon epämieluisista hajuista?

Monesti esimerkiksi kuntosalilla huomaa jo kaukaa, jos kanssatreenaajan vaatteet haiskahtavat. Haju voi olla hyvinkin vahva ja pistävä. Kaikki eivät nimittäin pese vaatteita jokaisen käytön jälkeen – varsinkin jos he käyvät päivittäin lenkillä tai vaikkapa useamman kerran viikossa salilla.

Osa on kuitenkin sitä mieltä, että vaatteet tulisi pestä joka ikisen kerran jälkeen – osa puolestaan pelkää, että vaatteet menevät piloille liiasta pesemisestä. Miten siis kannattaisi toimia?

Pese tai tuuleta

Urheiluvaatteet valmistetaan monenlaisista materiaaleista ja niissä on erilaisia käsittelyjä. Osa urheiluvaatteista on valmistettu sellaisista mikrokuidusta, jotka puhdistuvat jo alhaisissa pesulämpötiloissa. Tekstiilin hoito-ohjemerkintä kertoo kuluttajalle korkeimman lämpötilan, jossa tuotteen voi pestä.

Puuvillatuotteet voi pestä yleensä 60-asteessa, joka poistaa hien hajun. Ne eivät kuitenkaan kaikista tunnu yhtä mukavilta urheillessa. Mikrokuituinen tuote tuntuu usein kuivalta vaikka hikoileekin.

Urheilutekstiilejä kannattaa pestä usein, sillä monia kuituja, kuten elastaania, hiki, kloori ja merivesi haurastuttaa. Toisaalta treenivaatetta ei tarvitse välttämättä aina pestä jokaisen pikku happihyppelyn jälkeen, mutta riittävän usein kuitenkin. Ja onhan se mukavampi käyttää treenatessa vaatteita, jotka eivät haise omaan tai muiden nenään. Joskus pelkkä tuulettaminen voi riittää.

Ripusta vaatteet ilmavasti heti, kun tulet kotiin. Kassin pohjalla ne saattavat jopa homehtua.

Hienhajuun voi kokeilla myös nestemäistä pyykinpesuainetta, jota laittaa tuotteeseen ennen pesua. Sen jälkeen tuotteen voi pestä valkaisuaineellisella pesuaineella korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa.

Urheilukenkiä on hyvä tuulettaa. Joitakin kenkiä voi pyyhkiä tai jopa pestä, se kannattaa tarkistaa ostotilanteessa. Irrota kenkien pohjalliset, jotta kengät kuivuvat käytön jälkeen.

Neuvot antoi Martta-liiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku.

Tässä toinen neuvo pyykkipäiväksi: Näin pääset lemmikinkarvoista eroon!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.