Pitääkö Kreikkaan ottaa paljon käteistä kriisin varalta? Suurlähetystö vastaa

Pitäisikö Kreikan-matkalaisten sulloa setelitukkoja housunpuntteihin siltä varalta, että talouskriisi kärjistyy eikä automaateista saa paikan päällä rahaa? Suurlähetystön mielestä ei.

Eilen Taloussanomissa varoiteltiin Kreikkaan suuntautuvan loman mahdollisesta muuttumisesta talousdraamaksi. Jutussa arveltiin, että jos Kreikan talouskriisi kärjistyy, maan pankit voidaan talletuspaon jarruttamiseksi sulkea, korteilla maksaminen käydä mahdottomaksi ja raha-automaatitkin ehtyä käteisestä.

Suomen Ateenan-suurlähetystöstä muistutetaan skenaarion olevan tällä hetkellä spekulointia.

– Tilannetta on tällä hetkellä vaikea arvioida. Kreikan uusi hallitus on tammikuusta lähtien neuvotellut lainoittajien kanssa Kreikalta vaadittavista toimista, jotta nykyiseen lainaohjelmaan kuuluvat viimeiset maksuerät voitaisiin vapauttaa. Kreikan nykyinen lainaohjelma päättyy kesäkuun lopulla, ja siihen mennessä pitäisi saada aikaan jonkinlainen sopimus muiden euromaiden, Euroopan keskuspankin ja IMF:n kanssa tarvittavista rakenteellisista uudistuksista ja valtion tuloja lisäävistä toimista, jotta Kreikan rahoittamista voidaan jatkaa. Ennen kuin nähdään, tuleeko tällaista sopimusta, on hankala arvioida, mitä jatkossa tulee tapahtumaan, Suomen Ateenan-suurlähetystön kaupallinen- ja lehdistövirkailija Jaana Oikarinen-Vasilopoulos sanoo.

Taloussanomien jutussa arveltiin, että jos pankit suljettaisiin, se koittaisi hyvin yllättäen, sillä kaikenlaiset ennakkotiedot rajoituksista vain voimistaisivat talletuspakoa ja kriisin kärjistymistä.

– Tämä on kaikki spekulointia niin kauan kuin neuvottelujen tuloksesta ei ole varmuutta.

Mikäli käteisen saatavuus vaikeutuu, suurlähetystö ei oikeastaan voi auttaa Suomen kansalaisia tilanteessa.

– Suurlähetystöhän on silloin itsekin samassa tilanteessa käteisvarojen noston suhteen. Lomailijan on tietysti aina mahdollista saada lähetyksiä omilta sukulaisilta erilaisten rahalähetyksiä hoitavien yhtiöiden, kuten Western Unionin, kautta. Eikä suomalaisella luottokortilla maksamisessa pitäisi olla mitään ongelmia.

Käteisen hamstraamista lomamatkalle Oikarinen-Vasilopoulos ei suosittele.

– Pieniä summia on tietysti aina hyvä olla tarvittavia käteisostoksia varten, mutta isojen käteissummien mukana kuljettaminen on aina riskialtista. Omasta mielestäni luottokortti on paras maksutapa. Vielä parempaa tietysti on, jos on jo matkapaketissaan ennen lähtöä maksanut suurimman osan maksuista.

Lue myös:

    Uusimmat