Piparkakkuja kaikissa muodoissa

Helsingin kulttuurikaupunkivuoden tunnus "lumitähti" on joulun alla vääntäytynyt vihreäksi piparkakkumuotiksi. Lumitähti-muotit jaettiin kaikkiin pääkaupunkiseudun päiväkoteihin ja perhepäivähoitajille, joista ne ovat löytäneet tiensä lasten mukana tuhansiin koteihin.

Muotit heiluvat myös 9. - 10. joulukuuta Kaapelitehtaalla Kikatusta ja kulttuuria -tapahtumassa, jonne varataan 400 kiloa piparkakkutaikinaa. Pipareita paistavat Ravintolakoulu Perhon kokkiluokan oppilaat, joiden avustamana lapset saavat koristella itselleen omat piparit. Muotteja riittää toivottavasti myös mukaan otettavaksi. Lumitähti-muotilla Helsingin kulttuurikaupunkisäätiö haluaa toivottaa kaikille pienille piparinpaistajille hyvää joulua ja maukkaita kulttuurivuosia myös tulevaisuudessa.

Piparinpaisto on osa kulttuurikaupunkivuoden päätösjuhlaa Valomerkkiä lauantaina 9. joulukuuta. Tulen ja valon juhlaa vietetään Töölönlahdella, Kaapelitehtaalla ja keskustan ravintoloissa. Suurin osa tapahtumista on ilmaisia, moni kestää useamman päivän. Nimi Valomerkki muistuttaa siitä, että kulttuurivuosi ei suinkaan pääty tähän, vaan jatkoja vietetään vielä noin sadan tapahtuman voimin loppuvuoden aikana. (Finfood)

Kotona tuoksuu joulu!

toinen pipari

Pipareiden paisto on joulumieltä nostattavaa puuhastelua. Kutsu kokoon ystävät tai järjestä talkoot koko perheelle. Piparireiden leipomisesta nauttivat kaikki.

Itse valmistettu taikina on hyvä jäähdyttää kunnolla vuorokauden yli. Mutta mausteiden keittämisestä leijaileva tuoksu säilyy vielä seuraavaankin aamuun ja palkitsee odotuksen. Valmiit maistiaiset voi koristella tomusokerikuorrutuksella ja nomparelleilla tai nauttia sellaisenaan herkulliseksi kypsyneen sinihomejuuston kera.

Paraisten piparitaikina on monien mielestä se ainoa ja oikea pipariresepti.

Paraisten piparit

kolmas pipari

1 dl siirappia 1-2 tl kanelia 1 tl inkivääriä 1 tl neilikkaa 2 tl pomeranssinkuorta 1 tl suolaa 250 g voita tai laktoositonta margariinia 2 dl sokeria 1 kananmuna 2 tl soodaa n. 6, 5 dl vehnäjauhoja

1. Kiehauta siirappi ja mausteet. Anna jäähtyä. 2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää haaleaksi jäähtynyt siirappi-mausteseos ja kananmuna. 3. Sekoita jauhot ja sooda keskenään. Lisää taikinaan. Anna taikinan kovettua viileässä yön yli. 4. Kauli taikina 2-3 mm ohueksi ja ota muotilla haluamasi mallisia piparkakkuja. 5. Paista piparit 200 asteisessa uunissa noin 10-12 minuuttia kauniin ruskeiksi.

Koristeluvinkki: Lisää paketilliseen tomusokeria vähän kerrassaan vettä ja valmista hyvä, sopivan juokseva kuorrutustahna. Taittele voipaperista kartio ja täytä tomusokerikuorrutuksella. Leikkaa päästä pala pois. (Voit käyttää pursottamiseen myös muovipussia. Täytä pussi kuorrutustahnalla ja leikkaa pussin kulmasta pieni pala pois.) Koristele piparit tomusokerikuorrutuksella ja kasta kuorrutuspuoli alaspäin lautaselliselle nomparelleja. Suuremmat nomparellit voi asetella kuorrutuksen päälle myös sormin. Näpertely on varmasti lasten mieleen ja lopputulos näyttävä! Piparkakkutalon valmistamisesta löytyy ohjeet Makuja-tuotteet palstalta.

Lue myös:

    Uusimmat