Kaupan hyllyiltä ja lihatiskiltä sopivia lihatuotteita valittaessa valikoima on laaja, ja monen mieltä askarruttaa muun muassa se, että mitä eroa eri tavoin maustetuilla tai marinoiduilla lihatuotteilla todellisuudessa on. Ota selvää, mikä ero pintamaustetun ja marinoidun lihan välillä on!
Vaikka pintamaustetun ja marinoidun lihan välisistä eroista ei usein puhuta, on niiden välillä vissi ero. Nimensä mukaisesti pintamaustettu liha saa makunsa ainoastaan lihan pinnalla olevista mausteista – marinadi sitä vastoin maustaa lihaa myös sisältä ja mureuttaa lihaa.
Pintamaustettu liha on nimensä mukaisesti pinnaltaan kuivamausteilla maustettua lihaa. Mausteet voivat olla joko suoraan lihan pinnalle ripoteltuja tai hierottu lihan pintaan. Joskus pintamaustetulle lihalle tarkoitetut mausteet saatetaan sekoittaa myös pieneen määrään öljyä.
Kun pintamauste on tovin lihan pinnalla, maustuu liha säilytyksen aikana myös pintaa syvemmältä. Marinadissa on kuitenkin pintamausteista poiketen myös happoa ja tästä syystä kuivamaustaminen ei marinoinnin tapaan lainkaan mureuta lihaa.
Lue myös:
Poimi vinkit: Näin valmistat täydellisen sisäfileen
Hell's Kitchen -kilpailija Pasi Sämpi: Tämän virheen suomalaiset tekevät lihan käsittelyssä
5 terävää faktaa veitsistä – tiesitkö näitä?
Näiden veitsien tulisi löytyä jokaisesta keittiöstä
Ethän tee tätä kohtalokasta virhettä ennen lihan paistamista?
Lähde: HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemen haastattelu
Kuva: Shutterstock