Mainos

Pikkupoikien maja purettiin helsinkiläismetsästä - Rakennusvirasto pahoittelee

Helsinkiläisisä äimistyi toissapäivänä, kun hänen 8-vuotias poikansa tuli kotiin ja kertoi, että poikien rakentama maja oli purettu metsästä.

– Pojat olivat rakentaneet pitkään ja hartaasti majaa metsään, ja tulivat eilen itku kurkussa kotiin kertomaan, että kaupungin puistotyöntekijät olivat käyneet purkamassa majan, kertoo Aarno Ukskoski Helsingin Vuosaaresta.

Ukskoski arvioi, että työntekijät olivat liikkeellä majasta tulleen valituksen vuoksi.

– Ilmeisesti joku naapuri oli hermostunut majasta, ja tehnyt ilmoituksen kaupungille. Kuulemma perusteluna purkamiselle oli se, että majassa oli käytetty muutakin kuin luonnon materiaalia. Pojat olivat käyttäneet muun muassa tiiliä ja laudanpaloja, joita metsään oli heitetty.

Ukskoski ihmettelee, miksi lasten leikkimaja koetaan näin häiritsevänä, kun samaan aikaan lähistöllä ojassa lojuu muun muassa ostoskärry.

– Eniten ihmettelen sitä, että mitä täällä yhteiskunnassa saa tehdä. Onko kaikki tekeminen luvanvaraista ja ohjeistettua?

Ukskoski kertoi tapauksesta alun perin Facebook-päivityksessään näin:

– Pojat olivat käytännössä tehneet puisto-osaston hommia ja keränneet keppejä, risuja, lautoja ja muuta rekvisiittaa, mitä metsäpläntille oli kertynyt ja rakennelleet siitä majan leikkeihinsä. Siis olleet ulkona, käyttäneet mielikuvitusta ja tehneet porukalla jotain muuta kuin pelanneet videopelejä!

Rakennusvirastosta pahoitellaan

Helsingin kaupungin rakennusvirasto selvitti asiaa MTV Uutisten pyynnöstä. Perjantai-iltapäivään mennessä virastossa ei saatu vahvistusta sille, oliko maja todella saanut kaupungilta purkutuomion. Virastossa pidetään sitä kuitenkin mahdollisena.

– Olen joka tapauksessa pahoillani, että maja on purettu. Facebook-kuvan perusteella en olisi itse nähnyt aiheelliseksi siivota majaa pois. Se näytti hienosti rakennetulta ja lapset olivat puuhastelleet sen eteen paljon, arvioi rakennusviraston metsävastaava Vesa Koskikallio.

Koskikallio ymmärtää kuitenkin myös työntekijöitä, jotka mahdollisesti majan ovat purkaneet.

– Isän päivityksen perusteella majasta oli tullut valitus ja silloin kaupungin työtekijät ovat olleet puun ja kuoren välissä. Rakennusviraston pitäisi olla tasapuolinen kaikille kaupunkilaisille. Itse en olisi kuvan perusteella siltikään majaa purkanut, Koskikallio jatkaa.

Majoista ei juuri tule valituksia 

Kaupunkialueella majoja voi metsävastaava Vesa Koskikallion mukaan rakentaa vapaasti metsäalueille. Puistoalueita Koskikallio välttelisi.

– Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että majat rakennetaan risuista ja muista maasta löytyvistä luonnonmateriaaleista. Jos käytetään lautaa tai muita materiaaleja, se helposti häiritsee lähialueen asukkaita tai ulkoilijoita, hän ohjeistaa.

Puut metsävastaava jättäisi yleisillä kaupungin metsäalueilla rauhaan.

– Ylös puihin rakennettaessa tarvitaan usein esimerkiksi lautaa, jolloin majasta tulee heti näkyvämpi. Lisäksi puihin rakennetut majat voivat olla vaarallisia, jolloin ne saavat purkutuomion.

Kaiken kaikkiaan majoista valitetaan Helsingin kaupungille hyvin harvoin. 

– Yleensähän majat rakennetaan jonnekin vähän piiloon, ei esimerkiksi teiden varsille. Ei niistä synny juuri koskaan esteettistä haittaa.

Koskikallio jopa kannustaa lapsia majojen rakentamiseen.

– Majat kuuluvat lastenleikkeihin. Sehän on hienoa ja jopa kannustettavaa, että lapset leikkivät luonnossa. Kunhan muistaa, että majoihin ei saa repiä oksia suoraan puista, Koskikallio huomauttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.