Pikku-Albertin katoamisen rajut taustat: Äiti vuosia vangittuna – uhkailtiin ja pakotettiin seksiin

Yli vuoden kadoksissa olleen pikkupojan taustalta löytyy kammottava ihmiskauppatapaus, joka tuli julki viime vuoden maaliskuussa. Keski-ikäinen mies ja hänen tyttärensä pitivät nuorta naista vangittuna yli neljän vuoden ajan. Tuona aikana nainen pakotettiin synnyttäämään miehelle neljä lasta – lapsista yksi oli kateissa ollut Albertti.

Poikkeuksellinen tapaus sai alkunsa netin keskustelupalstoilla, jossa uhri tutustui toiseen vangitsijoista, 17-vuotiaaseen nuoreen naiseen.

Tytöt tapasivat kesällä 2010 ja tapaamisessa oli mukana myös vastaajan isä, joka kuitenkin esiteltiin 27-vuotiaaksi serkuksi. Kaksikko sai houkuteltua tytön matkaansa käyttäen hyväksi tytöllä todettua kehitysviivettä.

Uhri oli tuolloin 19-vuotias. Hänellä oli todettu oppimisvaikeuksia ja ADHD. 

Vartioitiin ankarasti

Kaksikko piti uhria vankina eri asunnoissa ja asuntoautossa. Häntä uhkailtiin suullisesti ja väkivallalla, ettei hän karkaisi. Karkausyritykset päättyivät väkivaltaan.

Naista vartioitiin tiukasti, eikä hän saanut kulkea yksin. Naista ei myöskään saanut ottaa yhteyttä vanhempiinsa, ja tytölle valehdeltiin ettei hänen vanhempia kiinnostanut hänen asiansa. 

Tyttö pakotettiin seksiin

Kaksikko pakotti tytön poistamaan ehkäisykapselinsa ja hän joutui harrastamaan seksiä itseään yli 20 vuotta vanhemman miesvangitsijan kanssa.

Mies kiisti pakottaneensa tyttöä seksiin: hän kertoi solmineensa tytön kanssa romaniavioliiton. Miehen mukaan tyttö oli suostunut seksiin vapaaehtoisesti.

Tytön vankeusaika kesti vapusta 2010 marraskuun 2014 loppuun eli yhteensä 4 vuotta ja 7 kuukautta. Tuona aikana tyttö synnytti hänet vanginneelle miehelle kolme lasta.

Nainen ei käynyt neuvolassa tai sairaalassa yksin, vaan vangitsijatytär oli aina mukana. Lapset merkittiinkin virheellisesti tyttären nimiin.

Neuvolassa heräsi epäilyt

Tytön piinallinen vankeusaika päättyi, kun neuvolassa heräsi epäily siitä, ettei kaikki ollut hyvin. Sosiaaliviranomaiset tekivät kotikäynnin leirintäalueelle, jossa tyttö asui tuolloin vangitsijoidensa kanssa.

Sosiaaliviranomaiset hälyttivät poliisit paikalle ja uhri ilmoitti jälleen vangitsijatyttären nimen omakseen. Vyyhti alkoi selvitä, kun uhri vietiin poliisiasemalle ja poliisi huomasi, että vastaajalla oli useita etsintäkuulutuksia päällä.

Tyttö synnytti vielä neljännen lapsen vapauduttuaan vankeudesta.

Käräjäoikeuden tuomio pöyristytti

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1993 syntyneen Jasmin Mirikli Telila Lindbergin 2 vuoden ja 8 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen osittain nuorena henkilönä tehdystä törkeästä ihmiskaupasta, kahdesta törkeästä petoksesta ja rekisterimerkitärikoksesta.

Vuonna 1970 syntynyt Leif Lassi Rikhard Grönfors tuomittiin 3 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistukseen. Oikeuden mukaan hän syyllistyi törkeään ihmiskauppaan, rekisterimerkintärikokseen, lapsikaappaukseen ja virkamiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.

Käräjäoikeuden antama tuomio pöyristytti, sillä vastaajille se tarkoitti ajallisesti puolta siitä, mitä uhri oli joutunut vankeudessa viettämään.

Mies sai yli viiden vuoden vankeusrangaistuksen muun muassa törkeästä ihmiskaupasta. Tyttären tuomio nousi neljään vuoteen ehdotonta vankeutta. Hovioikeuden mukaan uhrin nuori ikä sekä pitkä vankeusaika olivat huomioitava korottavana tekijänä rangaistuksissa. 

Poika katosi jäljettömiin

Yksi naisen synnttämistä lapsista, pikkuinen Albertti, katosi karmean tapauksen tultua julki.

Poliisi epäili lapsen isän, 44-vuotiaan vangitsijan, lähettäneen vuonna 2011 syntyneen pojan tuntemattomaan paikkaan. Mies ei suostunut kertomaan, missä poika oli.

Albertin isä väitti aikanaan, että lapsi toimitettiin Ruotsiin, mutta poliisi arveli lapsen olleen kuitenkin Suomessa. Albertista tehtiin sekä kansallinen että kansainvälinen etsintäkuulutus.

Poliisi julkaisi helmikuussa Albertista valokuvan, jossa ruskeasilmäinen poika katsoo kameraan. Kuvassa poika oli 2-vuotias, joten poliisi arvioi Albertin ulkonäön muuttuneen katoamisaikana.

Poliisi myös epäili, että jos lasta oli katoamisaikana käytetty neuvolassa tai lääkärissä, hänellä oli ollut väärät henkilötiedot.

Albertti löydettiin kesämökistä

Poliisi arvioi, että Alberttia piilotelleet ovat "liikkuvaista porukkaa". Lapsesta oli tullut epäilyksiä tai havaintoja Päijät-Hämeen alueelta sekä Pohjanmaalta aina Pohjois-Pohjanmaalle saakka.

Lauantaina poliisi vihdoin löysi Albertin Tampereen Näsijärven rannalta vuokratusta kesämökistä. Lapsi oli 41-vuotiaan naisen ja 29-vuotiaan miehen luona. Nainen kuuluu isän, vangitsijamiehen, lähipiiriin.

Pariskunta vangittiin eilen Pirkanmaan käräjäoikeudessa epäiltynä törkeästä vapaudenriistosta. Poliisi pitää kuitenkin mahdollisena, että pojan katoamiseen voi liittyä vielä muitakin henkilöitä.

Poliisille on mysteeri, mikä oli pariskunnan motiivi piilotella poikaa. He olivat myös muuttaneet Albertin tytön näköiseksi tunnistamisen vaikeuttamiseksi.

Albertti on nyt toimitettu lastensuojeluviranomaisten huostaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja