Pikaremontti päivässä: taiteovien asennus

Kun pyysimme jokin aika sitten katsojilta ehdotuksia päivän pikaremonteiksi, kaksi aihetta nousi selvästi yli muiden. Suuri osa palautteista koski kylpyhuonekorjauksia, mutta niitähän ei juurikaan voi päivässä suorittaa. Toinen paljon kysymyksiä herättänyt aihe oli ovet - niin sisä- kuin ulko-ovet.

Katsojien kysymys on kuultu; käymme asentamassa kaksi taiteovea omakotitalon eteiseen.

Talossa on vastikään tehty enemmänkin parannusta, ja sen myötä on mennyt uusiksi suuri osa muistakin ovista. Eteisessä oli kuitenkin aivan oma pulmansa: heti tuulikaapin ovenvieressä, molemmin puolin on kaksi makuuhuoneisiin johtavaa ovea. Kaikki käyvät kolme ristiin toistensa kanssa - toisin sanoen kolhivat toisiaan jatkuvasti. Sen seurauksena jokainen niistä on enemmän tai vähemmän rikki.

Tuulikaapin ovi päätettiin pitää perinteisenä ovena, johon hankittiin vain ikkunallinen ovilehti. Vieressä olevat makuuhuoneen ovet muutettiin taiteoviksi. Tätä ennen eteisen seinät oli jo ehditty uusia muun remontin yhteydessä.

Vanhat ovilehdet nostettiin pois, listoitukset ja puitteet purettiin. Runkopuiden suoruudet tarkastettiin vatupassilla ja mikäli pystysuoruudessa oli heittoa, se oikaistiin kiilapakoilla. Sen jälkeen sahattiin smyygilaudat valmiiksi valkoiseksi maalatusta 70 x 12 mm listasta ja ammuttiin ne viimeistelynaulaimella kiinni reunapuihin.

Taiteovi pantiin paikalleen pujottamalla ensin alumiinikisko oven yläpään liukuihin. Kisko ruuvattiin sitten kiinni yläpuitteeseen mutta koska siinä oli tehtaan jäljiltä vain kaksi ruuvinreikää, katsottiin parhaaksi porata niiden väliin vielä yksi. Seinän paksuus on 70 mm ja kisko asennettiin syvyyssuunnassa sen keskelle. Sitä ennen yläpuuhun oli kiinnitetty pieni lista, jota vasten kisko oli helppo painaa oikeaan paikkaan. Kiinnitysruuvien pitää olla riittävän pitkiä, jotta ne yltävät puulistan läpi runkoon saakka.

Taiteoven riippuessa paikallaan yläkiskonsa varassa kiinnitettiin listat aukon pystysivuille. Kun oveen vielä ruuvattiin mukana tulleet puiset vetimet ja viimeisteltiin oviaukon reunat vuorilistoilla, ovi oli valmis käyttöön.

Eteisen käytettävyys parani aivan olennaisesti, kun ovien aukeamisesta ei tarvitse enää kantaa huolta. Ne pysyvät myös varmasti ehjinä, kun eivät enää kolhiinnu toisiaan vasten.

Lisätietoja:
Joroisten Taiteovi Oy, Kuvansi
www.joroistentaiteovi.fi

Lue myös:

    Uusimmat