Mainos

Pikaremontti päivässä: sisustuspaneeli taulutelevision taustaksi

Pikaremontissa päällystettiin kaksi seinää uudenlaisella paneelilla. Lyhyemmälle seinälle kiinnitettiin kahta eriväristä lautaa, vaaleaa ja tummanruskeaa, jolloin sen keskiosaan syntyi tummempi suorakaide taulutelevision taustaksi. Isompi seinä puolestaan päällystettiin kokonaan samalla, vaalealla laudalla.

Asukas oli jo koolannut seinät valmiiksi. Alustana oli kipsilevy ja koolauksen pystypuut oli kiinnitetty sen läpi seinän runkotolppiin. Jako oli siis tavanomainen 60 cm ja materiaalina käytettiin 20 x 45 mm höylättyä soiroa.

Vaakapanelointi suunniteltiin mittaamalla seinä ja jakamalla se laudan leveydellä – tämän etenemä on 20 cm. Tarkoitus on välttää sitä, että päättäväksi laudaksi tulee surkean kapea suikale. Tarvittaessa kavennetaan alinta lautaa niin paljon, että ylimmästäkin tulee järkevän levyinen.

Television alle on oli päätetty sijoittaa tietyn korkuinen senkki, mikä oli määrännyt tumman ruskean suorakaiteen alareunan paikan vähän sen yläpuolelle. Paneelin kaunista ulkonäköä korostaa erikoinen sahaus, joka tekee vuosirenkaista jännittävän, viivamaisen kuvion. Tämä on tuttu tekniikka vanhoilta, vanhoilta ajoilta, jolloin setä käytettiin varsinkin valmistettaessa hienoja pöytälevyjä.

Ennen kiinnittämisen aloittamista sähkömies kävi asentamassa sähkörasioihin korokerenkaat, joiden ansiosta niiden pinta asettuu tasaan uuden paneelin pinnan kanssa.

Asentaminen alkaa erityisen, myös jalkalistana toimivan aloitusriman päältä. Se on vahattu saman sävyiseksi, ja siinä on pieni peitehuuli, jonka ansiosta saumasta tulee siisti – tämä kuvastaa hyvin sitä, kuinka pitkälle mietitty tämä uusi paneelijärjestelmä on. Ikkuna-aukon reunaan tehtiin pieni smyygilauta, joka otettiin puolisen senttiä ulos paneelin pinnasta. Ei siis käytetty peitelistaa, vaan lopetus tehtiin puhtaaksi sitä vasten.

Molemmille seinille mitattiin korot lasermittarin avulla ja merkittiin ne – lähdön vaakasuoruus on muutenkin keskeisen tärkeä asia ja tässä sitä vielä korostaa se, että saumojen on kohdattava nurkassa täsmälleen oikeassa kohdassa.

Paneelit paikoilleen

Panelointi tehtiinkin rivi riviltä molemmille seinille yhtä aikaa, jolloin pienikin heitto saatiin oikaistua nurkassa joka varvin kohdalla. Lisäksi nurkkaan tuli vielä kapeahko lista, jossa on pieni, muutaman millin huuli. Sen avulla kaikkein pienimmätkin mahdolliset heitot saatiin piiloon.

Panelointi etenee urospontti edellä. Koska laudat ovat ympäripontattuja, katkoskohdat voivat tulla myös koolauksen pystypuiden väliin: ei kuitenkaan kahta vierekkäistä jatkoskohtaa vierekkäisille riveille samaan väliin, vaan jatkoskohtien välissä on aina oltava ainakin yksi ehjä lauta.

Laudat katkaistiin kaapparisirkkelillä ja naulattiin kiinni viimeistelynaulaimella 45 asteen kulmassa urospontin reunasta käyttäen 25 mm nauloja. Näin saatiin aikaan riittävän luja kiinnitys. Joka toinen rivi aloitettiin täydellä laudalla, joka toinen edellisen päästä jääneellä pätkällä. Hukkapalojen määrä pysyi todella pienenä.

Rautakauppapakkauksessa lautojen pituus 2 m ja yhdellä pakkauksella saa paneloitua 2 m2. Kun rakennetaan isoja kohteita, joiden kattoon tai seiniin halutaan käyttää yhtenäisyyden takia yksimittaisia lautoja, niitä saa tilauksesta aina yli 6 metrin pituuteen saakka.

Valittavissa on neljä valmista väriä sekä puuvalmis, jonka voi sävyttää vapaasti haluamakseen. Kuivissa sisätiloissa lautaa voi käyttää niin seiniin kuin kattoonkin. Se on M1-luokiteltua – toisin sanoen siitä ei pääse sisäilmaan epäpuhtauksia.

Lisätietoja:
www.puuinfo.fi

Stora Enso Effex:
www.effex.fi

(JKA 27.3.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.