Mainos

Pikaremontti päivässä: eteinen kuntoon

Eteisen seinät oli maalattu valkoisiksi. Kipsilevyseinä olisi antanut mahdollisuuden moneen erilaiseen pintakäsittelyyn ja siksi katsottiin parhaaksi kysyä neuvoa Ninalta, joka suunnitteli asukkaan kanssa parhaan ratkaisun.

Sopivimmaksi ratkaisuksi seinän pintakäsittelyyn valittiin tapetointi. Nina esitteli asukkaalle kolme tapettivaihtoehtoa, jotka olivat valittu siten, että muiden huoneiden värit ja sävyt jatkuisivat myös eteisessä.

Asukasta miellytti eniten suurikuvioinen malli. Eteisen seinäpinta on suhteellisen suuri, vaikka ovet sitä katkovatkin. Tällä vaihtoehdolla kokonaisuudesta saatiin hauskin. Tapetin pohjasävy on varsin vaalea, jonka ansiosta eteinen pysyy valoisana. Kuvioiden metallisävyt vaihtuvat jännittävästi hopeasta kultaan sen mukaan, miten valon osuu tapettiin ja mistä kulmasta sitä katsoo.

Koska tapetti on kiiltävä ja suhteellisen ohut, alustan pitää olla tasainen ja sileä. Siihen liittyen eteisessä kohdattiin eräs tyypillinen ongelma, joka on varmasti tuttu hyvin monelle: palapeilin palat oli kiinnitetty seinään paksulla, kaksipuolisella teipillä. Kun sellainen on ehtinyt kiinnittyä vuosien ajan, voi peilin poistaminen olla todella hankalaa.

Liuotinta ei kannata käyttää peilin poistamiseen, koska se irrottaa lateksimaalia ja pinnasta tulee laikukas. Toisaalta se ei välttämättä irrota kaikkea liimajäämää, vaan näennäisen puhtaaseen pintaan saattaa jäädä jotain rasvapitoista ainetta, joka tunkee ajan mittaan näkyviin uuden tapetin läpi. Ainoa luotettava keino on irrottaa teipinjäänteet mekaanisesti. Tällä kertaa peilin irrottamiseen käytettiin mattoveistä ja näppejä.

Kipsilevyn kartongin rikkoutumista paikka paikoin ei voitu välttää, joten sellaiset kohdat oli kitattava, hiottava ja maalattava yli pohjamaalilla, koska tapetoitavan seinän on oltava tasavärinen.

Peilin palat irtosivat suhteellisen helposti, kun oli löydetty paras keino. Ensimmäisenä kokeiltu pianolanka ei toiminut, mutta jokseenkin joka kodista löytyvä fileointiveitsi osoittautui oikein käteväksi välineeksi.

Suunnittele tapetointi huolellisesti

Tapetit kohdistettiin pöydällä ja leikattiin sopivan mittaisiksi. Tasakohdisteisen tapetin kohdistusvara oli 53 cm. Sen jälkeen vuodat liisteröitiin, käännettiin märät puolet vastakkain ja annettiin vettyä.

Vahvarakenteiselle tapetille todettiin sopivaksi vettymisajaksi 5 - 8 minuuttia ja työn eteneminen suunniteltiin sen mukaan. Vuotia liisteröitiin ja taiteltiin odottamaan niin monta, että ensimmäinen oli valmis seinälle nostettavaksi silloin, kun viimeinen oli valmiiksi taiteltu.

Ehdoton apuväline tapetoinnissa on puhdas sieni ja ämpärillinen puhdasta vettä. Yli pursunut liisteri on pyyhittävä tapetin pinnalta heti, sillä valmistajien vakuutteluista huolimatta se ei muutu kuivuttuaan näkymättömäksi vaan korkeintaan läpinäkyväksi. Tällöin valon osuessa seinään sopivassa kulmassa, tapetti kiiltää edelleen, mikä näyttää todella rumalta.

Oviaukkojen kohdalla vuodat tasattiin saman tien ja liisteri pyyhittiin tuoreeltaan niin saumoista kuin ovenpuitteistakin.

Lisätietoja:

Tapetit "Rasch" - mallistoa

www.rtv-yhtyma.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.