Pihlajalinnan toimitusjohtaja: Suuret sote-ulkoistukset jatkuvat hallituksen toimista huolimatta

Terveyspalveluyhtiö Pihlajalinnan toimitusjohtaja Aarne Aktan uskoo, että kunnat jatkavat terveyspalveluiden suurulkoistuksia, vaikka hallitus yrittää puuttua niihin lainsäädäntöä kiristämällä.

Hallituksen kaavailemilla toimilla pyritään muun muassa siihen, että kunnan tai alueen palveluista voisi jatkossa ulkoistaa enintään 30 prosenttia nykyisen 50 sijaan.

Kiristysten taustalla on Meri-Lapin kuntien päätös, jonka myötä alueella ollaan tekemässä Suomen tähän asti suurinta sote-palveluiden ulkoistamista.

Pihlajalinna oli mukana kilpailemassa Meri-Lapin sopimuksesta, mutta kilpailija Mehiläinen vei pidemmän korren.

Pihlajalinnan toimitusjohtaja Aarne Aktan arvioi MTV:n Uutisextran haastattelussa, että uusia mahdollisuuksia tulee hallituksen toimista huolimatta.

– Uskon, että vielä syntyy rakenteita, joissa pystytään 30 prosentillakin kokonaisvolyymista ulkoistamaan merkittäviä kokonaisuuksia.

– Minun on vaikea nähdä, että kiristystoimilla pyrittäisiin siihen, että kunnilla ei ole mitään mahdollisuutta ulkoistaa. Sehän olisi tietyllä tavalla aika sietämätöntä kuntien itsehallinnon ja itsemääräämisoikeuden näkökulmasta. Ulkoistuksia tulee Suomessa vielä tapahtumaan. Nyt on vain kyse siitä, mitä kaikkea niihin kokonaisuuksiin liitetään, ja myös mitä niistä jätetään pois, Aktan sanoo.

"Pelko on kunnissa sisäänrakennettuna"

Terveyspalveluyhtiöitä on syytetty kuntien epävarmuuden hyväksikäytöstä ja jopa pelottelusta: annettaisiin esimerkiksi kuva, että ulkoistus on ainoa tapa estää palveluiden karkaaminen.

– Tuntuu siltä, että sen tyyppistä pelkoa ei ole tarvinnut luoda, vaan pelko on ollut kunnissa jo sisäänrakennettuna. Terveydenhuoltoyhtiöt kuten me, rakennamme sitten ratkaisuja kunnille tai alueille.

Aktan vakuuttaa, että sote-uudistuksessa pystytään yhdistämään sekä yhteiskunnan etu että yksityisten terveysfirmojen voitontavoittelu – ja vieläpä niin, että kustannukset pysyvät kurissa.

– Meillehän kerrotaan, että ihmisistä maksetaan tämän ja tämän verran. Se johtaa siihen, että meidän pitää olla tosi, tosi tehokkaita. Kyllä siellä katetta vielä pystyy tekemään, Aktan sanoo.

Uutisextra-ohjelma MTV-kanavalla tänään kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja