Mainos

Pihi mies huonekalujätin johdossa on poissa – tällainen on Ikea-miljardööri Kampradin tarina

1:36

Ikealla miljardiomaisuuden luonut Ingvar Kamprad oli tunnettu piheydestään. Kirpputorilta vaatteensa ostanut ja parturilaskuissa säästänyt Kamprad kuoli eilen 91-vuotiaana. Asiasta kertoi Ikea Twitterissä tänään puolenpäivän maissa.  

Ikean mukaan mies nukkui pois rauhallisesti läheistensä ympäröimänä.

 

Kamprad perusti Ikean 17-vuotiaana 1943. Alun perin liike myi muun muassa kyniä, lompakoita ja nylonsukkia. Työnteon hän oli tosin aloittanut jo 5-vuotiaana myymällä tulitikkuja naapureilleen.

Ikean nimi muodostuu perustajansa nimikirjaimista sekä hänen syntytalostaan ja kotikylästään: Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd.

Ensimmäisen myymälän Kamprad avasi Älmhlutin kylään vuonna 1958. Tätä ennen hän oli myynyt huonekaluja postimyynnin kautta. 

Joulukuussa 2016 Ikealla oli lähes 400 myymälää 48 maassa. Suomessa Ikealla on viisi myymälää. Suomen ensimmäinen Ikea avattiin Espooseen vuonna 1996.

1:58

Tavaratalolla on tosin synkkä historiansa, sillä vuonna 2012 yhtiö myönsi hyötyneensä tietoisesti pakkotyötä tekevistä työntekijöistä Itä-Saksassa 1970–1980-luvuilla.

Uppdrag Granskning -ohjelma selvitti vuonna 2011 Ikean mutkikkaita omistusjärjestelyitä, joita perustaja Ingvar Kamprad oli haluton kommentoimaan.

Julkisuudessa rooliaan Ikeassa vähätellyt Kamprad oli dokumentin mukaan vuosien ajan kiertänyt veroja salaisen säätiön kautta. Ruotsalaisdokumentin mukaan Ikea-tienestejä pidetään emoyhtiö Inter-Ikean yhteydessä toimivan Interorogo-säätiön hallussa Liechtensteinissa.

Halvat hotellit ja edulliset lennot

Kamprad on itse sanonut penninvenytyksen olevan yksi syy siihen, miksi Ikea on noussut maailman johtavien huonekaluyritysten joukkoon.

Kamprad on esimerkiksi kertonut lentäneensä aina Economy-luokassa ja yöpyneensä halvoissa hotelleissa matkustaessaan ympäri maailman eri Ikea-tavarataloissa.

Kampradin arvioitu omaisuus on noin 65,5 miljardia euroa. Vuonna 2006 amerikkalaislehti Forbes listasi hänet maailman neljänneksi rikkaimmaksi ihmiseksi.

Kamprad ilmoitti 87-vuotiaana vetäytyvänsä konsernin keskeisiltä johtopaikoilta. Kamprad oli tähän asti ollut hallituksen puheenjohtaja Inter Ikea -yhtiössä, joka muun muassa hallinnoi Ikean tavaramerkkiä ja konseptia. Hän luovutti tehtävän nuorimmalle pojalleen Mathias Kampradille.

– Mielestäni tämä on minulle hyvä ajankohta jättää Inter Ikean hallitus. Samalla otamme yhden lisäaskeleen sukupolvenvaihdoksessa, joka on jatkunut jo muutamia vuosia, Kamprad sanoi tuolloin Dagens Industrille.

Hän ei kuitenkaan lopettanut työskentelyä kokonaan, vaan aikoi muun muassa liikkua ketjun tavarataloissa kehittämässä uusia ideoita ja tekemässä parannusehdotuksia.

Pojat Peter, Jonas ja Mathias Kamprad ovat pitäneet julkisuudessa matalaa profiilia. He olivat työskennelleet Ikeassa eri tehtävissä jo vuosien ajan ennen johtopaikoille siirtymistään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.