Pientaloremontti: keittiö muutti paikkaa ja nykyaikaistui

Keittiö rakennettiin entisen kylmätilan puolelle. Lattialle, tulevien kaapistojen alapuolelle asennettiin vedeneristysmatto, joka nousee kymmenen senttiä seinälle. Etureuna on kaapiston sokkelin etureunan tasalla. Maton tarkoituksena on ohjata mahdollinen vuoto näkyviin, jolloin korjauksiin voidaan ryhtyä välittömästi.

Reiska piirsi seinään pitkää vatupassia käyttäen vaakasuoran apuviivan täsmälleen alakaapistojen yläreunan tasalle. Sen avulla on helppo asettaa kaapiston takareuna säädettävien jalkojen avulla vaakasuoraan oikealle korkeudelle; etureuna mitataan ja säädetään erikseen sen jälkeen. Korkeutta päätettäessä on tietysti muistettava ottaa huomioon lattian pinnoitteen sekä työtasojen paksuus.

Reiska on katsonut kätevimmäksi kiinnittää kaapien seinät toisiinsa pienillä ruuveilla ja kalustekannakkeeseen hiukan isommilla. Allaskaapin ja sähköliitäntöjen kohdalla tarvittavat läpivientireiät kannattaa tehdä valmiiksi etukäteen. Hankalampi paikka, jos ne unohtuvat piiloon kaapin takaseinän taakse!

Ylä- ja alakaapistojen väliin jäävä tila on tarkastettava kalustekaaviosta. Tämä vaihtelee eri valmistajien välillä. Seinäkaapit kiinnitetään kuten alakaapitkin; ero on siinä, että ennen seinälle nostoa seinään kiinnitetään tilapäisesti suora apurima kannattelemaan niitä kiinnityksen ajan. Yläkaapit on parasta kiinnittää seinään sekä ylä- että alareunasta.

Kaapit koottiin yleiseen tapaan tappiliitoksilla. Reiska laittoi hiukan liimaa sekä reikiin että tappien nokkiin ja taputteli ne nyrkillä tiiviisti paikoilleen. Takalevy kiinnitettiin nauloilla; näin rungolle saadaan myös ristijäykkyyttä. Tässä on syytä olla huolellinen, jotta rungosta tulee varmasti suorakulmainen.

Kun sekä ylä- että alakaapit olivat paikoillaan, vuorossa olivat työtasot. Tähän oli valittu laminaattilevyt; allas oli ruostumatonta terästä. Allas tiivistetään paikalleen silikonilla - joissain malleissa tulee valmiina oma tiivistysnauhansa - ja kiinnitettiin aukon reunoihin kynsimäisillä, ruuvattavilla kiristimillä. Työ on helpoin tehdä levyn ollessa vielä irrallaan, nurin käännettynä jolloin voidaan työskennellä helposti päältä päin.
Työtasojen kiinnittämisen jälkeen Reiska laittoi paikalleen ovet ja laatikot. Myös sokkelin voi kiinnittää nyt, jos lattia on jo pinnoitettu. Kun vielä vetimet kiinnitettiin paikoilleen, keittiö oli enää putkimiestä vailla - liitokset on aina turvallisinta jättää ammattimiehen huoleksi.

(JKA 8.2.2004)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja