Mainos

Pientalorakentajat kaipaavat realistisempaa tietoa talohankkeen todellisista kustannuksista

Pientaloja myyvien yritysten tulisi käyttää yhtenäisiä ja luotettavia tapoja laskea rakennushankkeelle vertailukelpoinen kustannusarvio.

Pientaloteollisuus PTT ry ja Kuluttajavirasto julkaisivat syyskuussa 2009 ohjeet, joita noudattamalla talopakettien hinnat ja toimitussisällöt olisi mahdollista kertoa vertailukelpoisesti. PTT:n jäsenyritykset sitoutuivat siihen, että esimerkiksi muuttovalmis -toimitussisältö tarkoittaa kaikille samaa asiaa.

– Näitä pelisääntöjä eivät kaikki valitettavasti tällä hetkellä noudata. Tavoitteena tulisi olla, että ostaja saa vertailukelpoisen tarjouksen lisäksi realistisemman kuvan hankkeensa kokonaiskustannuksista, Kuopion asuntomessujen messutalojen kustannustietoja tarjoavan Talopeli-laskentaohjelman toimittaja, Visual Computing Oy:n johtaja DI Pekka Matilainen toteaa.

Sekä Pekka Matilainen ja Talopeli-ohjelman pääkehittäjä, Visual Computing Oy:n toimitusjohtaja DI Petri Jyrkkä pitävät neliöhintaan perustuvia kustannusarvioita kuluttajia harhaanjohtavana ja kehottavat pientaloja myyviä yrityksiä pohtimaan luotettavan kustannusarvion merkitystä osana hyvää asiakaspalvelua. Kyseessä on tärkeä kilpailukeino, jota ei vielä osata hyödyntää.

– Kuluttajien riskin minimoiminen merkitsee aitoa palveluasennetta, avointa ja rehellistä arviota koko hankkeen kustannuksista. Useimmat taloedustajat visioivat liian pieniä kokonaiskustannuksia saadakseen kaupan omasta paketistaan aikaiseksi, Matilainen muistuttaa.

Rakenna taloa Talopeli-ohjelmalla

Kuopion asuntomessujen messukohteissa käytössä oleva Talopeli-ohjelma on esimerkki asiakaslähtöisestä laskentatavasta. Ohjelma tarjoaa jo harkintavaiheessa mahdollisuuden ajantasaiseen kustannusvertailuun. Rakentamista suunnitteleva perhe voi ohjelman avulla ”rakentaa taloaan” jo etukäteen ja kokeilla eri materiaaleja, energiatehokkuudeltaan eri vaihtoehtoja ja muita talon ominaisuuksia.

Kuopion asuntomessutalojen Talopelillä määritellyt kustannusarviot ja yhteenvedot näkyvät kunkin kohdetalon kohdalla Asuntomessujen verkkosivuilla. Kustannukset on laskettu ilman messu- ja erikoisvarusteluita, jotta taloja olisi helpompi vertailla keskenään.

Suurella yleisöllä on mahdollisuus muokata messutaloista Talopeli-ohjelman avulla itselleen mieluisia vaihtoehtoja ja saada luotettava kustannusarvio kyseisen talon rakentamisesta omalle paikkakunnalle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.