Pienelle Valkeakoskelle on kasautunut vakavia rikoksia – teinisurma, yli sadan lapsen hyväksikäyttäjä, perheenisän yliajo, ammuskelu...

Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi tänään Valkeakosken teinitaposta epäillyn 1:38
Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi Valkeakosken teinisurmasta epäillyn 18-vuotiaan miehen keskiviikkona.

Noin 21 000 asukkaan Valkeakoskelle on paikkakunnan kokoon nähden kasautunut viime vuosina monenlaista ikävää.

Viimeisimpänä poliisi tutkii tapausta, jossa 15-vuotiaan valkeakoskelaistytön epäillään joutuneen raiskauksen ja henkirikoksen uhriksi. Teosta todennäköisin syin epäilty 18-vuotias mies vangittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Epäilty on tuomittu kaksi kertaa aiemmin erilaisista rikoksista. Yöaikaan Valkeakoskella tapahtuneesta ryöstöstä saamastaan tuomiosta hän on edelleen koeajalla.

Turun hovioikeuden tuomion mukaan epäilty ryösti naisen yhdessä kahden 14-vuotiaan kanssa lokakuussa 2021.

Jalan liikkeellä ollut uhri oli huomannut, että hänen takanaan kävelee kolme ihmistä. Hän oli pysähtynyt päästääkseen heidät ohitseen, jolloin toinen 14-vuotiaista oli uhannut uhria puukolla ja vaatinut tältä rahaa. Saatuaan saaliikseen 20 euroa kolmikko juoksi pakoon.

Tekoaikaan 16-vuotias epäilty kiisti oikeudessa syytteen ja sanoi, ettei ollut osallinen ryöstöön. Hovioikeus tuomitsi hänet nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä ja muista rikoksista vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä valvontaan.

Turun hovioikeuden viime syksynä antama tuomio ei ole lainvoimainen. Epäilty on hakenut siihen valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Teinisurma ei ole ainoa Valkeakoskea viime vuosina vaivanneista rikostapauksista.

Viime joulukuussa Turun hovioikeus kumosi Valkeakoskella lokakuussa 2021 tapahtunutta ammuskelua koskevan Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion.

Haulikolla tapahtuneessa ammuskelussa kuoli noin 30-vuotias mies. Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen hätävarjeluna tehtyyn tappoon ja tuomitsi hänet kuuden vuoden vankeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan mies ampui toisen miehen haulikolla kuoliaaksi. Poliisi oli aiemmin kertonut, että taustalla oli kahden ryhmän välienselvittely.

Hovioikeuden mukaan miehellä, jota kohti 21-vuotias ampui, oli revolveri ja hän oli aseella uhannut paitsi 21-vuotiasta, myös tämän isää. Siksi kohti ampuminen oli hovioikeuden mukaan hätävarjeluna sallittua.

Hovioikeus tuomitsi 21-vuotiaan kuitenkin puolentoista vuoden ehdolliseen vankeuteen vaaran aiheuttamisesta, sillä hän oli ampunut haulikolla myös rekan renkaaseen. Toisen seurueen jäsenet olivat tilanteessa rekan takana.

Käytti hyväksi yli sataa lasta ja nuorta

Viime vuonna Valkeakoskella toiminut 27-vuotias mies tuomittiin käräjäoikeudessa 10,5 vuoden vankeuteen poikkeuksellisen laajassa seksuaalirikoskokonaisuudessa.

Miehen syyksi luettiin yhteensä lähes 200 syytekohtaa rikoksista, joiden uhrina oli yli sata lasta ja nuorta. Joukossa on muun muassa 20 törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja 59 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Rikokset tapahtuivat vuosina 2014–2021 miehen ollessa 17–25-vuotias. Uhrit taas olivat pääosin 1215 -vuotiaita, mutta joukossa oli myös vanhempia ja jo täysi-ikäisiä nuoria.

Osan uhreista mies myös tapasi ja kohdisti heihin tällöin fyysistä seksuaalista väkivaltaa. Oikeuden mukaan mies tarjosi uhreille tupakkaa vastineeksi ja sai osan uhreista tyydyttämään häntä suullaan.

Perheenisän yli ajanut joutui tapon uhriksi

Huhtikuussa 2021 Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2001 syntyneen miehen 2 vuoden ja 8 kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta. 

Kortiton ja päihtyneenä ajanut mies törmäsi autollaan risteysalueella kovalla ylinopeudella kolmekymppiseen, pyörällä liikkuneeseen valkeakoskelaiseen perheenisään. Rikos tapahtui varhain aamulla 9. syyskuuta 2020.

Mies pakeni paikalta törmäyksen jälkeen. Valkeakoskelainen perheenisä kuoli tapahtumapaikalle. 

Käräjäoikeus tuomitsi miehen ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta, rattijuopumuksesta ja huumausainerikoksesta.

Hän ei ehtinyt aloittaa vankeustuomionsa suorittamista, sillä hän joutui itse tapon uhriksi vain kaksi päivää sen jälkeen, kun käräjäoikeus antoi asiasta tuomion.

Lue myös:

    Uusimmat