Pian korkeakouluopintoja voinee suorittaa työvoimakoulutuksena

Hallitus esittää, että jo aiemmin korkeakoulututkinnon suorittanut voisi opiskella toiseen korkeakoulututkintoon johtavia opintoja työvoimakoulutuksena.

Lakimuutos on väliaikainen, ja sen on tarkoitus tulla voimaan tänä keväänä. Muutoksella pyritään vastaamaan työvoiman kysyntään tavanomaista koulutusväylää nopeammin.

Koulutusohjelmat pitäisi saada päätökseen vuoden 2019 loppuun mennessä.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan korkeakoulutettujen asiantuntijoiden löytäminen on noussut haasteeksi useilla kasvualoilla. Ministeriön mukaan ongelma on esimerkiksi rakennusalalla, meriteollisuudessa ja autoteollisuudessa.

Ministeriön mukaan eri kasvualoille räätälöidyissä koulutusohjelmissa yhdistyisivät teoria ja käytännön oppiminen.

Ministeriö sanoo tiedotteessa, että pulaa on niin työnjohtotehtäviin kuin erilaisiin suunnittelu-, kehittämis- ja tutkimustehtäviin soveltuvista osaajista. Tehtävät edellyttävät ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa.

– Korkeakouluista valmistuu uutta osaavaa työvoimaa työmarkkinoille, mutta lisäksi tarvitaan uusia ratkaisuja, joilla voidaan vastata kasvavaan työvoiman kysyntään tavanomaista 4–7 vuotta kestävää koulutusväylää nopeammin, ministeriö linjaa.

Uudet koulutusohjelmat olisivat alakohtaisesti räätälöityjä ja tarkoitettu niille, joilla on entuudestaan soveltuva korkea-asteen koulutuspohja.

Tarkoitus on, että aiemmat opinnot voisi lukea uusissa opinnoissa mahdollisimman laajasti hyväksi. Toinen tutkinto pitäisi voida suorittaa enintään kahdessa vuodessa.

Koulutusohjelmat suunnitellaan ely-keskusten, työnantajien ja korkeakoulujen yhteistyönä.

Lue myös:

    Uusimmat