Petterin diabeteslääkkeet ovat jatkuvasti loppu apteekista – teki kansalaisaloitteen: "Ei siinä taju lähde, muttei se kaukanakaan ole"

Laihdutuslääke Ozempicista on kasvanut maailmanlaajuinen puheenaihe. Millaisesta lääkkeestä on kyse ja kenelle se sopii? 9:36
Toimiiko laihdutuslääke kaikkien kohdalla? Katso videolta, mitä ylilääkäri Kirsi Pietiläinen ajattelee Hollywoodin Ozempic-huumasta.

Diabeteslääkkeiden laihduttava ominaisuus johti jatkuviin saatavuusongelmiin, kun lääkettä alettiin määrätä diabeteksen lisäksi myös ylipainon hoitoon. Hittilääkkeen saatavuusongelmat ovat jatkuneet yli vuoden. Nyt kysynnän ylikuumentumista pyritään suitsimaan kansalaisaloitteella.

Petteri Kilpelä hihkui onnesta, kun hänen lääkärinsä kirjoitti hänelle reseptin Trulicitya viime keväänä. Kilpelällä on 2-tyypin diabetes. Trulicity on diabeteksen hoitoon kehitetty lääkevalmiste. Se lisää insuliinin eritystä haimasta ja laskee samalla kohonnutta verensokeria.

Lääkäri olisi voinut määrätä Kilpelälle myös Ozempic-nimistä valmistetta. Lääkäri arvioi sen turhaksi, koska lääkettä on miltei mahdoton löytää mistään apteekista. Ozempicin suosio räjähti sen jälkeen, kun sen havaittiin olevan tehokas apu painonhallintaan. Lääke vähentää ruokahalua. Vaikka molemmat valmisteet on kehitetty diabeteksen hoitoon, niitä määrätään myös painonhallintaan. Apteekkien saatavuushäiriöt ovat jatkuneet nyt yli vuoden. 

Kilpelän ilo lääkärin kirjoittamasta reseptistä oli lyhytikäinen. Muutaman kuukauden jälkeen myöksään Trulicitya ei löytynyt enää mistään. 

Kun Ozempic loppui apteekeista, ihmiset alkoivat ostaa Trulicitya ja nyt sekin on loppu. Ozempicin kanssa saattaa joutua odottamaan kuulemma kevääseen saakka. Sen mitä tulee, menee saman tien, kun ihmiset joilla ei ole diabetesta, ostavat sitä laihdutuslääkkeeksi, Kilpelä kertoo.

Fimea vahvistaa, että Ozempicin ja Trulicityn saatavuudessa on ongelmia vuoden loppuun saakka. Molemmat ovat reseptilääkkeitä. 

Kuukausi ilman lääkkeitä

Kilpelä kuvailee, että ilman lääkettäkin pärjää, mutta ero olotilassa on huomattava. Kilpelältä lääkkeet olivat loppu kuukauden.

– Kun verensokeri heilahtaa, tulee inhottava nihkeä olo. Kylmä hiki. Ei siinä taju lähde, muttei se kaukanakaan ole. 

Kilpelä kertoo, että Trulicityn kanssa hän välttää nämä olotilat täysin. Sokeriarvot pysyvät tasaisina.

Nyt Kilpelä kertoo onnistuneensa löytämään kuukauden paketin mökkikunnastaan ja huono olo on jälleen tiessään. Jatkossa saatavuudesta ei kuitenkaan ole mitään varmuutta. 

Hintaerokaan ei hillitse suosiota

Saatavuusongelmaa eivät hillitse ainakaan hintaerot eri käyttäjien välillä. Kuukauden annos Ozempicia tai Trulicitya maksaa 115 euroa. Diabeetikot, joilla on sairaudestaan B-lausunto, saavat ostoistaan kela-korvauksen. Heille lääke maksaa noin 40 euroa.

Ilmeisesti haluavat sen maksaa, koska se on niin tehokas. Käsittääkseni lääkkeitä menee muualla maailmassakin niin paljon, etten ole varma, auttaisivatko rajoitteet Suomen tilannetta, jos maailmalla ei pystytä tarpeeksi valmistamaan näitä. 

Mikäli Trulicitykin loppuu Kilpelän tiedossa ei ole muita valmisteita, joiden valmistusmäärä riittäisi kattamaan diabeetikoiden tarpeet. Kilpelä toivoisi, että diabeetikot olisivat lääkkeen ostajina etusijalla. Hän on tehnyt asiasta kansalaisaloitteen.

– Siksi lähdin tätä ajamaan, että saisi jonkun kuvion, joka takaisi lääkkeen saatavuuden diabeetikoille. Diabeetikot tarvitsevat sitä tämän taudin takia.

"Vähän ilkeältä tuntuu"

Elokuun alussa jätetty kansalaisaloite on kerännyt toistaiseksi 457 kannatusilmoitusta. Kilpelä toivoo, että asia saataisiin jonkinlaisen sääntelyn piiriin, jotta diabeetikot eivät jäisi ilman lääkkeitään. Hän myöntää ymmärtävänsä myös ylipainoisten ongelman. 

En voi heitä siitä syyttää. Onhan siinä meillekin painoa laskeva vaikutus, mutta myös verensokeria tasoittava vaikutus. 

– Kyllä se vähän ilkeältä tuntuu, että lääke menee sellaisille, jotka eivät tarvitse sitä verensokerin tasaamiseen, vaikka kyllä varmaan laihduttamiseen tarvitsevat.

Lue myös:

    Uusimmat