"Toivon, etten olisi koskaan koskenut siihen" – suosittu laihdutuslääke voi aiheuttaa mahalaukun halvauksen?

Miten Ozempic toimii käyttäjän näkökulmasta? Espoolainen Elina syö lääkettä painonpudotukseen 2:44
KATSO MYÖS: Miten Ozempic toimii? Espoolainen Elina käyttää lääkettä painonpudotukseen

Suositut laihdutuslääkkeet Ozempic ja Wegovy saattavatkin aiheuttaa mahalaukun halvauksen.

Viime vuosien aikana on kohistu laihdutuslääke Ozempicista, jonka suosio räjäytti sen kysynnän. Kuten aina, kaikilla lääkkeillä on erilaisia haittavaikutuksia. Aiemmin Euroopan lääkevirasto päätti esimerkiki selvittää, onko laihdutuslääkkeillä yhteys itsetuhoisiin ajatuksiin.

Nyt Yhdysvalloista kantautuu tietoja, joiden mukaan suosittujen Ozempic- tai Wegovy-lääkkeiden käyttäjillä saattaisi esiintyä gastropareesia eli "mahalaukun halvausta", kertoo CNN

"Toivon, etten olisi koskaan koskenut siihen"

Kummassakin lääkkeessä on sama vaikuttava aine, joka hidastaa ruoan kulkeutumista vastalaukun läpi. Näin kylläinen olo kestää kauemmin. Jos vatsalaukku "hyytyy" liikaa, aiheutuu ongelmia.

– Toivon, etten olisi koskaan koskenut siihen, tai edes kuullut siitä koko elinaikanani, vatsavaikutuksista kärsivä 37-vuotias Joanie Knight kommentoi CNN:lle.

Knightin mukaan laihdutuslääke teki hänen elämästään suoranaisen helvetin. Kanadalainen Emily Wright, 38, aloitti Ozempicin vuonna 2018 ja laihtuikin sen avulla, mutta kärsi myös rajusta, työkykyynkin vaikuttaneesta oksentelusta.

– Olen lopettanut vuosi sitten, mutten ole vielä palautunut tavalliseksi itsekseni, hän kertoo. 

Knight ja Wright ovat molemmat saaneet mahahalvausdiagnoosin. Wright kertoo saaneensa myös syklisen oksennusoireyhtymän diagnoosin

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto on myös saanut ilmoituksia lääkkeitä käyttävistä henkilöistä, jotka ovat kokeneet mahahalvauksen.

Mikä on gastropareesi eli mahalaukun halvaus?

Gastropareesissa eli mahalaukun halvauksessa mahalaukun tyhjeneminen on hidastunut ilman sairautta. Tila aiheuttaa esimerkiksi turvotusta, pahoinvointia ja oksentelua, ja sen tavallisimmat syyt ovat diabetes ja mahalaukun leikkauksen jälkitila.

Syytä laihdutuslääkkeiden yhteydessä havaituille vatsahalvauksille ei tiedetä. Lisätutkimuksia aiheesta tarvitaankin lääkkeiden osuuden selvittämiseksi. Nyt esiintyvät tiedot voivat olla merkki siitä, että lääke yksinkertaisesti paljastaa tai pahentaa jo piilevästi olemassa ollutta tilaa. 

Lääkevalmistaja Novo Nordisk korosti CNN:lle, että lääkkeitä on käytetty jo useiden vuosien ajan ensin diabeteksen ja sitten lihavuuden hoitoon, ja niitä on tutkittu laajasti. Vaikka vatsaongelmat ovat tunnettu sivuvaikutus, ne ovat tavallisesti lieviä tai kohtalaisia, ja kestävät vain vähän aikaa. Sivuvaikutuslista mainitseekin jo esimerkiksi pahoinvoinnin ja oksentelun.

Katso myös: Rasva voi kertyä vatsaan tai reisiin, mutta onko paikalla väliä? Ylilääkäri muistuttaa eroista

Miten rasva vaikuttaa eri puolilla kehoa? Ylilääkäri kertaa vaikutukset 9:47
Lääkäri kertoo, missä rasva on haitallisempaa terveydelle.

Lähteet: CNN, CBS, Duodecim-lehti

Lue myös:

    Uusimmat