Petteri Sihvonen: Leijonien ankeus SM-liigaseurojen syytä – "Ei voi mennä näin!"

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen on huolissaan siitä, millainen kulttuuri Suomen sisälle on syntynyt jääkiekon A-maajoukkuetta kohtaan. Sihvosen mukaan SM-liigaseurat toimivat itsepäisesti, kun he rajoittavat sitä, keitä pelaajia Leijoniin saa kutsua.

Asia nousi konkreettisesti esille viikonloppuna pelatun Karjala-turnauksen aikana. Suomi sai jalkeille yhden viime vuosien heikoimman EHT-joukkueen – monien eri tekijöiden takia.

Joukkue rakentui pelkästään SM-liigapelaajista, koska taustalla vaikuttivat erinäköiset koronarajoitukset. Mutta vaikka Leijonat pelasikin SM-liigapelaajilla, eivät hekään olleet täysin liigan kärkikaartia.

Joukosta puuttui useita nimekkäitä suomalaispelaajia.

MTV Urheilun asiantuntija Sihvonen ihmettelee tätä.

– Leijonat esiintyi nyt paraatiturnauksessaan vajavaisella ryhmällä. Siitä saatiin kyllä kaikki irti, mutta lopputulos oli se, että  isännät eivät olleet isäntiä heidän omassa turnauksessaan. Ei ollut oikein näitä pelaajia kohtaan, että heidät jouduttiin valitsemaan. He varmaan itsekin tiesivät, että he lankesivat tähän turnaukseen sen takia, koska seurat ja liitto ovat tukkanuottasilla, Sihvonen miettii, ja jyrähtää perään:

– Joidenkin seurojen pitäisi katsoa peiliin!

– Karjala-turnaus on kuitenkin iso näyteikkuna suomalaiselle jääkiekkoilulle. Nyt jäi maku, että ollaan eripuraisessa tilanteessa.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi ennen turnausta, että hänen tavoitteenaan oli valita pelaajia Jokereista. KHL-seura joutui kuitenkin koronakurimuksen keskelle, minkä myötä Leijonien johto joutui muuttamaan suunnitelmaansa.

Täten Suomen joukkue koostui pelkästään SM-liigapelaajista.

Sihvonen viittaa siihen, miten tietyt seurat rajoittivat Leijonien johtoa. Jalonen ja GM Jere Lehtinen eivät saaneet valita kaikkia avainpelaajia, vaan Leijonille tarjottiin vain tiettyjä yksilöitä.

– Heidän viestinsä oli se, että ”te voitte saada vain näitä pelaajia”. Ei se voi mennä näin!

– Tähän turnaukseen pitäisi aina saada pelaajia, jotka ovat aidosti ehdolla kevään MM-kisoihin, Sihvonen sanoo Suomen kotiturneesta.

Oodi Jaloselle, kritiikkiä seuroille

Leijonien osalta Karjala-turnaus sujui yhtä vaikeasti kuin sen osasi kuvitella sujuvan. Kolmesta ottelusta haaviin tarttui vain yksi voitto. Sekin tuli päätöspelistä Ruotsia vastaan.

Sihvonen ylistää Leijonien päävalmentajaa Jalosta siitä, miten hän sai pumpattua Leijonien vajavaisesta materiaalista kaiken irti.

– Tässä oli katastrofin ainekset. Voi vain miettiä, että mitä jos penkin takana olisi ollut joku tavallinen valmentaja, eikä menestysluotsi Jalonen. Nyt hän sai maksimin irti, vaikka jopa hänellä meni siihen kolme ottelua. Minusta tämä oli väärin jopa Jalosta kohtaan. Yleensä hänen yhteistyöjääkiekollaan Leijonilla on ikään kuin kuusi kenttäpelaajaa jäällä. Nyt oli juuri ja juuri viisi. Oli tuskallista katsoa, millainen joukkue Leijonilla oli Karjala-turnauksessa. Siellä oli aivan väärät pelaajat kehissä.

Leijonista ei erottunut kuin muutama yksilö. Kevättä ajatellen MM-kisaehdokkaat olivat vähissä.

Sihvosen mukaan SM-liigaseurojen on ryhdistäydyttävä ja ajateltava myös maajoukkueen etua.

– Nyt on pelattu jopa SM-liigaa samaan aikaan Karjala-turnauksen kanssa. Tässä ikään kuin kyseenalaistetaan maajoukkueen asema ja arvo. Samoin EHT-turnausten. Seurojen pitää tajuta se, että tässä mennään käsikynkkää liiton ja Liigan kesken. Nyt Liiga vetää aivan umpiniskana. He vetävät taloutensa vihkoon, ja sitten vedotaan siihen, että kärkipelaajat rasittuvat tai saattavat loukkaantua.

– Tämä on huolestuttava suunta. Nyt täytyy todella toivoa, ettei tämä trendi vain yltyisi tästä, Sihvonen sanoo ja viittaa siihen, miten liigaseurat eivät päästä pelaajiaan maajoukkueen käyttöön.

– Ei voi olla niin, että tässä pitää alkaa tappelemaan maajoukkuepelaajista – kotimaan sarjassa.

Lue myös:

    Uusimmat